דרוג:
הגוף שלנו הוא כמו מכונה ויש להשקיע בתחזוקתו השוטפת ובמסירות רבה, אבל לפעמים הבלאי הטבעי שנוצר עם השנים לא מאפשר לנו להמשיך לנסוע בקצב המהיר לו התרגלנו.
אנשים רבים סובלים במרוצת השנים מבעיות ברכיים וכאבים כרוניים שמקורם בשחיקת הסחוס בברך. הסחוס הוא למעשה "המגן" של העצם וכאשר יש שחיקת סחוס ניתן לחוש באובדן גמישות, דלקתיות סביב המפרק, הצטברות נוזלים, בצקות, חום באזור המפרק, נוקשות או רכות מופרזת ואפילו צליל צורם לא בהכרח בעת פעילות ספורטיבית. התופעה מורגשת בהליכה אך גם בעמידה ואפילו בעת מנוחה כמו ישיבה או שכיבה. לרוב שחיקת סחוס מגיעה עם הגיל, אבל היא עשויה להתעורר גם בעקבות מאמץ פיזי מוגבר או תאונה ולעיתים מדובר בהשפעה גנטית או תופעה של מי שנחנו בגמישות יתר או סבלו בעבר מבעיות אחרות במפרקים. בפועל, השחיקה פוגעת באיכות החיים ורבים מתקשים לתפקד אתה. הכאב לרוב גובר עם הזמן והתפקוד מוגבל ומצטמצם עם הזמן ככל שהסחוס נשחק יותר. איך מתגברים על שחיקת הסחוס?
התופעה של שחיקה במפרקי הגוף המכונה אוסטאוארטריטיס (( OA- דלקת מפרקית ניוונית מחייבת פתרון. ניתן להתמודד עמה במגוון דרכים: ראשית, לחולל שינוי ניכר באורח החיים במיוחד כאשר שחיקת סחוס בברך במצב מתקדם והפגיעה נגרמת תחת עומס של משקל יתר. לכן כדאי להוריד במשקל על מנת להקל על הכאב ולשפר את התפקוד. שנית, כדאי לעסוק באופן קבוע בפעילות גופנית מותאמת כדי לחזק את הגוף וגם כי פעילות יכולה לסייע בהתמודדות עם החרפת הכאבים. למעשה, מחקרים הצביעו על כך שהכאב מחמיר יותר דווקא במנוחה מוחלטת ולא במהלך פעילות גופנית מותאמת סדירה לאורך זמן.
פיזיותרפיה נחשבת אף היא לאופציה טובה כאשר יש ללמוד כיצד לבצע תנועות שלא יכאיבו לסחוס בברך וכן מתיחות למיניהן ותרגילי חיזוק אחרים המסייעים באיזון עומס וייצוב השרירים. פעילות כמו הידרותרפיה היא זו שבעיקר מסייעת בכאב כי המים משככים את הכאב ומספקים מעטפת של תמיכה. אופציות נוספות הן טיפול בתהודה מגנטית ותוספי תזונה משלימים. במקרים של כאב קיצוני, משתמשים להקלה בזריקות וכדורים אנטי דלקתיים, אך אלה לרוב מסייעים לטווח הקצר ולא מסוגלים לפתור את הבעיה. מתי החלפת ברך נכנסת לתמונה?
אז איך בכל זאת ממשיכים את החיים ובתפקוד גבוה יותר? מומלץ לגשת לאבחון של שחיקת סחוס בברך אצל אורתופד מומחה לאחר ביצוע רנטגן של המקום ולשקול יחד עמו ובהסתמך על צילום ועל בדיקות את האלטרנטיבות הקיימות כמו למשל, ניתוח החלפת ברך.
בניגוד למה שהיה ידוע בעבר, ניתוח החלפת ברך אינו ניתוח מסובך במיוחד בשיטה העכשווית שמקצרת את תהליך ההחלמה באופן משמעותי. קיימות שתי אופציות – החלפת ברך מלאה או החלפה חלקית בלבד שכמובן קצרה יותר, אבל ההחלפה תלויה לפי ההשפעה של השחיקה והאם פגעה רק בצד אחד של הברך ובאיזה מן הצדדים – הפנימי או החיצוני וזאת ניתן לדעת לרוב רק בעת הניתוח. בכל מקרה, כיום מדובר באופרציה במהלכה מתבצע חתך אורכי על גבי הברך ולאחר הסטת הפיקה, ניתן לחשוף את החלקים הפגועים, לשחרר מתח ולאזן את הברך תוך כדי הפרדת הרקמות הרכות בחלק הפנימי של עצם השוק. המטרה של הניתוח היא למעשה לסלק את בליטות העצם שמופיעות כאשר חל הרס של הסחוס. כמו כן, בעת הניתוח מקבלים משתל מלאכותי אשר מתפקד כסחוס טבעי להשגת תנועה חלקה וללא כאב. השיקום לא מורכב כפי שהיה בעבר והוא כולל טיפולי פיזיותרפיה להשבת התנועה המיטבית. תגיות של המאמר:
|
|