אין זה סוד שאחד התארים הכי פופולאריים באקדמיה בשנים האחרונות, אם לא הכי פופולארי, הוא משפטים. בין אם מתכוונים לעסוק בכך (בתור עורכי דין מן השורה או משפטנים) ובין אם לומדים את המקצוע מבלי שום כוונה לעסוק בו, הרי שמדובר בתואר אליו נרשמים מדי שנה אלפי סטודנטים, הן באוניברסיטאות והן במכללות. על פי הערכות אגב, יש בישראל למעלה מ-69 אלף עורכי דין, והיחס בין עורכי דין לאזרחים, הוא מהגבוהים במערב.
כל זה איננו מפתיע בהתחשב בכמה עובדות:
-
בניגוד למקצוע כמו רפואה, הרי שעריכת דין הוא מקצוע שאפשר ללמוד ולהוציא בו תואר תוך 3-4 שנים (במסלול רגיל) כולל סטאז'. כלומר לא מדובר על מקצוע שדורש מהסטודנטים להקצות פרק נכבד מחייהם בשביל להשתלב בו. זמן הלימודים דומה לכל מקצוע אחר.
-
על מנת שתוכלו להירשם לתואר במשפטים באחת מהמכללות המובילות בישראל, תצטרכו להירשם לקורס פסיכומטרי ולהשיג ציונים גבוהים למדי. השגת ציון גבוהה בקורס פסיכומטרי, תעזור לכם לצלוח את המבדקים שעורכות אוניברסיטאות מובילות.
-
בניגוד למקצועות אחרים, הרי שמקצוע עריכת דין מתחלק לתחומים שונים בהם הסטודנט יכול להתמחות. מדובר על תחומים כגון, פלילי, משפחה, מיסים, חוזים, מקרקעין, תעבורה, צבא, זכויות יוצרים ואינטרנט. כלומר יש ספקטרום רחב של בחירה.
-
מקצוע עריכת דין, אף על פי שיש בו כבר אינפלציה ואף על פי שלא קל להשתלב באחד המשרדים הגדולים בתחום, עדיין מעורר הרבה כבוד והערכה, והוא עדיין נחשב לאחד המקצועות היוקרתיים בישראל. צריך לציין, שלהבדיל ממקצועות רבים אחרים, עורכי דין יכולים להשתלב במגזר הפרטי והציבורי, הם יכולים להשתלב במגוון רחב של חברות וארגונים, לכן שוק התעסוקה הרבה יותר רחב עבור סטודנטים למשפטים מאשר בתחומים אחרים.
-
נקודת המפנה בתחום חלה בשנות התשעים עם הפרטת החינוך הגבוהה ופתיחת מכללות פרטיות. עד אז היה ניתן ללמוד משפטים רק באוניברסיטאות. במהלך השנים, נפתחו מכללות ייעודיות ללימוד משפטים וכן פקולטות למשפטים במכללות אחרות. באותם מקומות החלו ללמד שופטים ועורכי דין בעלי שם דבר בתחום.
-
חשוב להדגיש, לימודי משפטים במכללות ובאוניברסיטאות הם דומים, במובן הזה שלומדים את אותו חומר, אך מן הסתם, לא תמיד באותה רמה, יש מכללות טובות ויש פחות טובות, כמובן. בסופו של דבר, כל הסטודנטים למשפטים, צריכים לעבור את מבחני הלשכה של עורכי הדין, בשביל שיוכלו לעבוד במקצוע.
במהלך השנים האחרונות מתפרסם מדי שנה סקר שבוחן כמה סטודנטים שלמדו באוניברסיטאות עברו את המבחן וכמה מהמכללות, בשנים האחרונות חל צמצום בפער שעומד לטובת האוניברסיטאות ובכל זאת, צריך לומר, מרבית משרדי עורכי דין עדיין מעדיפים לשכור עורכי דין בוגרי אוניברסיטאות ולא בהכרח בוגרי מכללות.
תגיות של המאמר:
|