דרוג:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
טובת הילד זהו מושג חברתי ומשפטי המתבטא בנורמה שקובעת כי לחברה יש את הזכות להביע דעה על האופן בו ילדים יגדלו ויגודלו, גם אם דעת החברה איננה תואמת את הרצונות של ההורים הביולוגיים או המאמצים של הילד. במקרים קיצוניים החברה פועלת על מנת לאכוף את דעתה, זה במטרה למצוא לילדים תנאי גידול על פי שיקוליהם של אנשי מקצוע בתחום.
המונח "טובת הילד" בשיטה המשפטית בישראל מהווה עקרון-על בדיני משמורת קטינים בפרט ובדיני הורים וילדים בכלל. עקרון- על זה מהווה ערובה להגנה על זכויות הילד, ביטחונו, שלומו ואושרו. המונח המדובר לא מוגדר בחוק, אלא שבתי המשפט הם שנותנים פרשנותם והחלטה בנושא זה. לעיתים קרובות נוצר בלבול בין רצון הילד לבין טובתו של הילד, אך מדובר בטעות מפני שפעמים רבות רצונו של הילד לא מתיישב עם טובתו מאחר והילד לא תמיד יכול להבין את הנסיבות והשיקולים שעומדים מאחורי בית המשפט ופסיקותיו.
עקרון טובת הילד נבחן בבית המשפט בהתאם לתנאים וקריטריונים מרובים, כאשר לכל שופט יש זכות שיקול דעת בהתאם לנסיבות, עדויות, ראיות, חקירות והתרשמותו האישית. מן הפסיקות הקיימות ניתן להדגיש מספר קריטריונים הניצבים לעיני השופטים בבואם לקבל החלטות בנושא טובתו של הילד:
· - רצונותיו של הילד, דעותיו ועמדותיו בעניין?
· - שלומו הנפשי ובריאותו הגופנית של הילד?
· - גילו וכישוריו המתפתחים של הילד?
· - מהי ההשפעה שעשויה להיות על הילד בשל ההחלטה, בין אם בהווה ובין אם בעתיד?
· - מהו טיב הקשר של הילד עם הוריו בנפרד וביחד, ומי אלו האנשים המשמעותיים בחייו מלבד הוריו (כמו סבים, דודים וכדומה)?
· - מהם העמדות של הורי הילד ואנשים נוספים בעניין המדובר?
· - מהו הידע המקצועי הרלוונטי שקיים בנושא הנידון בהתאם לפסיקה תקדימית ומקרי בוחן?
· כל גורם, הן מהפסיקה והן מהחקיקה, שהשופט יראה לנכון לקחת בחשבון בעת פסיקתו, בעודו מנמק בקפידה.
כדי שבית המשפט יוכל להגיע להחלטות הנכונות שיטיבו עם הילד, עליו לבדוק את הראיות המונחות בפניו, כשבמקביל הוא מקבל ייעוץ מגורמים מקצועיים מגוונים, כמו: מוסדות החינוך של הילד, שירותי הרווחה במקום מגוריו של הילד, חוות הדעת של מומחים שמונו על-ידי בית המשפט ובעלי עמדה ניטרלית (כגון פסיכולוגיים או מכונים פסיכולוגיים). כל אלו ונוספים מסייעים לשופט לקחת החלטה ולהגיע לפסיקה הטובה ביותר בעבור הילד.
תגיות של המאמר: טובת הילד |
|
|