דרוג:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
תקופת ההזדקנות טומנת בחובה אתגרים רבים. זו יכולה להיות תקופה שבה יש הזדמנות לצמיחה ולהתפתחות אישית לאור ההתפנות מהמרוץ אחר פרנסה ואחר הישגים מקצועיים, היציאה של הילדים מהבית וההתפנות לעיסוקים נוספים. זו גם יכולה להיות תקופה ארוכה ומורכבת של אבל, על השינויים המתרחשים, (הגופניים, המשפחתיים, החברתיים, המקצועיים), הפרידות והאובדנים.
בתהליכי ההזדקנות האדם ניצב בפני שינויים רבים: ההתמודדות עם היציאה לגמלאות, הירידה במצב הבריאותי והשינויים הגופניים הנלווים, שינויים בדימוי העצמי, בקשרים המשפחתיים, ההתמודדות עם מעברים שונים, עם אובדנים, ועם הצורך להסתגל לחיים ללא אותם יקירים, והצורך להתמודד עם עובדת הסופיות של החיים.
כל אלה דורשים הסתגלות לשינויים שונים במציאות החיים.
נהוג לחלק את הגיל השלישי לשלוש קבוצות גילאים: הראשונה, בני ה- 60-75. לקבוצה זו משתייכים אנשים בריאים ועצמאיים, הפעילים ובעלי סדר יום עמוס למדי. שעסוקים בעיקר בנושא של היציאה לגימלאות, ההסתגלות לסטטוס החדש, כאשר יציאה זו גם מזמנת הנאות רבות: בילוי עם הנכדים, השתתפות בחוגי העשרה, טיולים, אך גם התמודדויות מורכבות. ההסתגלות לבילוי עם בן הזוג לאחר שנים של השקעה בעבודה ובגידול הילדים, ליווי הילדים בגידול הנכדים שיכול לעורר קונפליקטים שונים; ההיחלשות של הקשרים שהיו עד כה עם החברים ממקום העבודה, אשר שימשו כמקור תמיכה משמעותי, היציאה ממעגל העבודה אשר מעורר שאלות הנוגעות לזהות העצמית, לערך עצמי ולמשמעות החיים.
במקביל בתקופה זו יש צורך להתמודד עם תפקודי הגוף והנושאים הבריאותיים אשר תופסים מקום הולך וגדל. בדרך כלל בגילאים הללו מתחילה התמודדות עם מצבים גופניים מורכבים יותר אשר מעוררים קשיים בריאותיים והתמודדות רגשית מורכבת עם השינויים.
קבוצת הגיל השנייה, בני 75-85: בני גיל זה מרגישים בעוצמה רבה יותר את משקלם של התהליכים הבריאותיים. ממשיכים השינויים הגופניים, לעתים חלה ירידה בתפקודים הקוגניטיביים, יש צורך להתמודד לעתים עם הופעה של מחלות מורכבות ועם הירידה בעצמאות האישית שכרוכה בשינויים הגופניים. כמו כן מצב זה משפיע גם על בן/בת הזוג, אשר כעת נדרש לטפל וללוות באופן אישי אשר דורש השקעת כוחות משמעותית. נראה יותר עיסוק בהתמודדות עם אובדן ובמשמעות החיים.
לעתים עוברים להתגורר במסגרת שונה (של בית אבות, של דיור מוגן, בקירבה לילדים), מעבר אשר מחייב לעבור תהליכים של הסתגלות והשתלבות במסגרת חברתית חדשה.
קבוצת הגיל השלישית, בני 85 ומעלה: בקרב גילאים אלה ההיבט הבריאותי תופס מקום נרחב. ישנה התמודדות עם מידת העצמאות, התלות והניידות. חלים שינויים פיזיולוגיים נוספים וכעת גם הרבה מהקשישים העצמאים, נזקקים לעזרה יומיומית כלשהי, וצורך זה מעורר התמודדות עם נושאים הקשורים לתלות, תמיכה והישענות.
תקופה זו המתוארת , מזמנת לאדם עצמו ולכל המשתתפים סביבו התמודדויות קשות ומורכבות, צורך בהסתגלות למצבים חדשים ועם זאת גם מעלה היבטים חיוביים ומתגמלים.
אנשים בתקופת הגיל השלישי, יכולים להיות פעילים בעשייה יוצרת במשפחה ובחברה.
מחקרים מראים שדווקא בגיל הזקנה, הראיה הרחבה יותר של החיים הנובעת מתוך ניסיון ומתוך ההבנות שנרכשו במהלך החיים, מאפשרת גם לבחון את השאלות מפרספקטיבות נוספות לצורך התמודדות טובה יותר עם הקשיים והמשברים המתעוררים.
בשנים האחרונות נצבר ידע רב בתחום הטיפול הנפשי למבוגרים וקשישים, ויש הוכחות רבות לכך שטיפול כזה הינו יעיל ומשמעותי עבור האדם במקרים רבים.
דיכאון אצל קשישים
יש לשים לב, כאשר חלים שינויים קיצוניים בהרגלים ובהתנהגות של האדם הקשיש: באם האדם סובל ממצב רוח ירוד, מחוסר חשק וחוסר יכולת ליהנות מהדברים, מירידה או מעלייה בתיאבון, מקשיי הירדמות ושינה או משינה ממושכת לאורך שעות היום, מעצבנות לא אופיינית, מבלבול, חוסר ריכוז אשר אינם נובעים מבעיה קוגניטיבית, ממחשבות על אשמה וממחשבות על מוות.
כמו כן, כאשר האדם מתלונן באופן חוזר ונשנה על כאבים ועל בעיות גופניות, שלא נמצא להן בסיס רפואי.
חשוב לזכור שדיכאון בגיל השלישי אינו "סימפטום של הזדקנות" (כמו למשל קמטים, ירידה בזיכרון), אלא יכול לבטא קושי של האדם בהתמודדויות שלו עם השינויים המתוארים: שינויים גופניים, ההתמודדות עם האבדנים, השינוי בדימוי העצמי, בתחושת היכולת, הקשיים הבינאישיים שמתעוררים עקב השינויים הגופניים והרגשיים, הקשיים בקשרים עם בני הזוג והילדים, השאלות לגבי הקשרים עם הנכדים. חשבונות הנפש שמלווים את תהליך ההזדקנות, המפגש עם נושא הסופיות של החיים.
מומלץ במצבים אלה להתייעץ עם איש מקצוע ולקבל טיפול מתאים.
תגיות של המאמר:
|
|