דרוג:
בישראל יש כמעט 60 מעונות יום לילדים בעלי צרכים מיוחדים, אך נכון לפברואר 2021 הם מלאים עד אפס מקום. פועל יוצא מכך הוא שכעת יש כ-100 פעוטות עם צרכים מיוחדים ללא מסגרת, ועד סוף השנה מספר זה עלול להכפיל את עצמו. מדי שנה חל גידול של 10% עד 20% במספר הפעוטות המאובחנים על הקשת האוטיסטית, והמדינה לא הצליחה לעמוד בקצב גידול זה נכון להיום.
משרד העבודה והרווחה אומנם נמצא כעת בהליך הקמה של 12 מעונות יום שיקומיים חדשים, בעלות של 60 מיליון שקל; אך עד לסיום הבנייה יוותרו עשרות ילדים ללא מסגרת חינוכית. זה לא עניין של מה בכך, במיוחד לאור השנה האחרונה בה סגר אחרי סגר פגע בילדים רבים בעלי צרכים מיוחדים. השהייה הממושכת בבית מכניסה את הילדים למצוקה גדולה, עד כדי נסיגה למצבים קודמים של הפרעות אכילה, התקפי זעם, בעיות התנהגות ועוד. רק כוח האדם המקצועי במסגרות החינוך לגיל הרך, יודע כיצד לתת את תשומת הלב הנכונה ואת המענה המדויק שמאפשר לילדים אלו גם לבטא את עצמם, וגם במקביל ללמוד כישורים ויכולות חדשים במהלך שנת הלימודים.
עורך הדין מיכאל זץ מעמותת אלו"ט - הדואגת לילדים ובוגרים עם אוטיזם - שלח מכתב למשרד העבודה והרווחה בדרישה לפתרון מיידי. המסגרת השיקומית היא חובה עבור ילדים עם אוטיזם, ובדיוק כמו אצל מקביליהם במסגרות החינוך הרגילות לגיל הרך - גם פה יש חשיבות עליונה להתערבות מוקדמת וטיפול צמוד כבר בגיל צעיר. הפיקוח הצמוד במסגרות החינוך לגיל הרך, מאפשר לילדים בעלי צרכים מיוחדים לקבל טיפול מקצועי שלא תמיד זמין בביתם; הן בשל חוסר ידע מקצועי מצד ההורים והן בשל העובדה שהם צריכים גם לצאת לעבוד ולפרנס את הבית. דמיינו הורים לילדים ללא צרכים מיוחדים, והבינו כמה קשה זה כאשר ילדים עם צרכים מיוחדים נמצאים בתמונה. המסגרת החינוכית-טיפולית חייבת להתקיים, אחרת ההורים והמשפחות עלולים לקרוס - נפשית וכלכלית.
מסתבר שהמחסור במעונות יום לילדים אינו נחלתם של בעלי הצרכים המיוחדים בלבד. גם בירושלים, לדוגמה, מקוננים על מצוקה חריפה במזרח העיר - הסובלת מפערים של עשרות שנות הזנחה. כיום חסרים מעל 240 מעונות יום במזרח ירושלים לעומת מערב העיר, זאת למרות החלטת ממשלה מ-2018 על הקצאת 50 מיליון שקלים להפקעת קרקעות לטובת מעונות יום חדשים. כאן צריכה להישאל השאלה האם הכול צריך להיות נתון לחסדי המדינה בלבד? לא בטוח. כיום פועלים בישראל לא מעט מעונות יום בבעלות פרטית ובפיקוח ממשלתי, עם יכולות להתרחב ולהקים גם מעונות יום שיקומיים לילדים בעלי צרכים מיוחדים. כמובן שדבר כזה עדיין ידרוש פיקוח של המדינה והקצאת משאבים מן הממשלה, אך בהנחה שההקמה והביצוע יישארו בידיים פרטיות - יש להניח שקצב הבנייה יהיה מהיר יותר מהקיים כיום.
תגיות של המאמר:
|
|