דרוג:
יש אנשים שמצליחים ליצור חיבור מיידי עם כל מי שהם פוגשים, יש אנשים שקצת יותר מתאמצים כדי שזה יקרה, ולוקח להם זמן להתחבר לאחרים ולגרום לאחרים להתחבר אליהם. למצב הזה, של "חיבור בין אנשים", קוראים "ראפור" (Rapport). כאשר מישהו נמצא בהיענות מלאה אליך ואתה נמצא בהיענות מלאה אליו - אתם בראפור.
כמובן שהכי קל לנו ליצור ראפור עם אלו שמכירים אותנו ושאיתם אנו ממילא נמצאים בקשר כלשהו - בני משפחה, חברים, קולגות בעבודה ועוד. משמע שלעיתים קרובות מדי אנו מגבילים את עצמנו רק למוכר ולידוע, ולא מאפשרים לעצמנו להתנסות בסיטואציות חדשות. כדי לקחת את מצב הראפור צעד אחד קדימה, עלינו ללמוד כיצד יוצרים אותו בטבעיות עם כל אחד שנקרה בדרכנו. ראפור מופיע כאשר אנו מרגישים שיש מכנה משותף בינינו לבין העומד מולנו. הבעיה היחידה היא שכדי ליצור את אותו מכנה משותף, הדרוש לראפור, רוב האנשים ינסו להשיג אותו באמצעות מילים.
הכול טוב ויפה, אלא שמילים מהוות רק 7% מסך התקשורת הנוצרת בין בני אדם. כל שאר 93 האחוזים הנותרים הם למעשה תקשורת לא מילולית. אז במקום להשתמש במילים, שבדרך כלל עובדות פחות טוב בסיטואציות האלה, צריך להשתמש במשהו אחר שנקרא "שיקוף". לפניכם הצעדים הדרושים להשגת ראפור, בהתאם לשיטת ה-NLP של מכללת רטר.
שלב 1 - יצירת תואם באמצעות שיקוף
נניח שמישהו נכנס למשרדו של הרופא, ואומר לו בייאוש ובשפיפות גו שניסה הכול ושהוא מרים ידיים ומוותר. במקום להגיב במילים מקצועיות מתוך עמדה של "רופא", יש לאמץ את תכונותיו של הפציינט העומד מול הרופא - לעמוד מעט בשפיפות גו, ולהתנסח באותם טונים קוליים במטרה ליצור הזדהות. כך הפציינט יקשיב לרופא העומד מולו במקום לשקוע בייאוש ולהחליט לוותר. ברגע שאנו מחקים את העומד מולנו בצורה עדינה ומלאת כוונה, כדי להראות לו שאנו מבינים מה הוא אומר ועל מה הוא מדבר - אנו מתחילים ליצור שיקוף שלו. ליצירת שיקוף, או "תואם", ניתן להשתמש במספר דרכים:
כאשר אנו הופכים להיות האדם שאיתו אנו מתקשרים - אנו מתחילים בתהליך של יצירת ראפור. זה בעצם סוג של היזון חוזר חיובי או ביופידבק - כל התנהגות שיוצאת מהעומד מולנו, צריכה לבוא לידי ביטוי גם אצלנו. אם פגשנו מישהו נמהר ותזזיתי שמדבר בקצב שוטף, עלינו לאמץ את התכונות הללו כדי ליצור איתו חיבור.
שלב 2 - הצטרפות והובלה
אחרי שיצרנו חיבור ראשוני עם העומד מולנו וחיקינו במרומז את התנהגותו, טון דבריו ושפת הגוף שלו משך כמה דקות - הגיע הזמן לבחון האם באמת נוצר בינינו ראפור. איך נעשה זאת? פשוט מאוד - מפסיקים את תהליך החיקוי, ובמקום זאת עושים תנועה חדשה משל עצמנו. לדוגמה, העבירו רגל אחת על גבי השנייה כדי לשבת בשיכול רגליים. דוגמה נוספת - גרדו באף לשנייה או שתיים. אם היושב מולכם מבצע את אותן תנועות, הגעתם למצב של ראפור. הצלחתם לעקוף את המוח המודע שלו, ולהגיע ישירות אל תת המודע. כעת, כאשר יש ביניכם חיבור, שניכם תחושו יותר בנוח האחד לגבי האחר. בשלב הזה ניתן להשתמש בראפור גם לצורך מכירת רעיון, מוצר או שירות. לדוגמה, אנשי מכירות שלומדים NLP משפרים את יכולות המכירה שלהם בצורה משמעותית.
ככל שניטיב לזהות את התנהגותם של אחרים ולחקות אותה בצורה עדינה ומרוזמת, כך נצליח לשבור את הקרח בכל מצב. לחיצת יד, לדוגמה, היא פוטנציאל ליצירת ראפור מיידי - זאת משום שמגע אפקטיבי יותר מאשר מילים או שפת גוף. השימושים של ראפור הם אינסופיים וניתן ליישמם בכל תחומי החיים - תקשורת בין אישית, זוגיות, עבודה ועוד. כדי לדעת כיצד ליצור ראפור ולהשתמש בו לטובתכם ולטובת הסובבים אתכם, מומלץ ללמוד את הנושא לעומק.
תגיות של המאמר:
|
|