שינויים בחוק הפורטוגלי עלולים לעכב קבלת אזרחות

דרוג:


בשנת 2015 תיקנה פורטוגל את חוק האזרחות, כך שגם צאצאי היהודים המגורשים מהמאה ה-15 יוכלו לקבל אזרחות במדינה. הדבר נעשה כדי לתקן את עוולות העבר, כמו גם כדי להכיר מחדש את פורטוגל המודרנית למאות אלפי זכאים לאזרחות.
 
ההצעה המקורית הוגשה ב-2015 על ידי ה-PSD - המפלגה הסוציאליסטית בפורטוגל, שהיא גם השנייה בגודלה במדינה. לאחר שנחקק החוק ועד היום, הוגשו כ-60,000 בקשות של יהודים מרחבי העולם לקבלת אזרחות פורטוגזית. רק כמה אלפים מתוכן אכן אושרו ונתקבלו בסופו של דבר, כאשר 5,000 בקשות שאושרו הגיעו מיהודים הגרים בישראל.
 
כעת אותה מפלגת PSD, אבל תחת הנהגה אחרת, החליטה שהגיע הזמן לחתוך בבשר החי. הלך הרוח הציבורי בפורטוגל השתנה לעומת מה שהיה לפני 5 שנים. כעת יש חשש שרבים מנסים לנצל את האפשרויות הגלומות בדרכון הפורטוגלי, ולא באמת כדי להתחבר מחדש לשורשיהם ההיסטוריים. או בעברית: עושים מסחרה מהחוק.
 

מהן אותן אפשרויות הגלומות בדרכון?

מכיוון שפורטוגל חברה באיחוד האירופי, הווה אומר שאזרחות ו/או דרכון פורטוגזיים, מקנים לבעליהם את כל הזכויות הניתנות לתושבי האיחוד: מגורים, לימודים בחינם או בעלויות מופחתות, הקמת עסקים במדינה, גישה חופשית לכל מדינות אירופה ואף לארצות הברית (ללא ויזה) וכן הלאה.
 
מצד אחד אין ספק שלכל אחד יש את סיבותיו שלו, מדוע ירצה לממש את זכאותו לאזרחות בפורטוגל; אבל מצד שני אסור לשכוח שלמעשה יהודים רבים עדיין משמרים גם כיום חלקים מתרבותם הספרדית / פורטוגלית, זו שהייתה נהוגה בימי הביניים - תפילה נוסח ספרד, דיבור בשפת הלדינו, איתור שורשים משפחתיים במדינות הללו ועוד. ההצעה המקורית לשינוי החוק שהוגשה ב-2020, הייתה אמורה לכלול תנאי נוסף לקבלת האזרחות (מעבר להוכחת קשר היסטורי לקהילות היהודיות במדינה): מגורים במשך שנתיים בפורטוגל. תנאי שכזה מוציא אוטומטית מהרשימה את רוב מבקשי הבקשה. למרות זאת ראוי לזכור, שכמה מאות ממקבלי האזרחות בפורטוגל אכן עברו לגור במדינה בסופו של דבר, וזאת מטעמים רבים ומגוונים.
 
משלא נתקבלה ההצעה לחובת מגורים במדינה, החליטה המפלגה הסוציאליסטית על אחד מתוך חמישה קריטריונים חדשים:
 
1. תושבות חוקית בפורטוגל.
2. ביקורים סדירים בפורטוגל.
3. החזקת נכס במדינה משך 3 שנים ומעלה.
4. קשר לאיגוד מקצועי כלשהו בפורטוגל.
5. מתן שירותים במדינה.
 
התיקון הזה הוגש לאחרונה בפרלמנט הפורטוגלי, והוא עדיין בגדר הצעה בלבד. אם יאושר, הרשימה הנ"ל תתווסף לרשימת התנאים הקיימת לקבלת אזרחות במדינה; מה שקצת יקשה יותר על תהליכים לקבלת האזרחות. בתגובה להצעות החוק המרובות שמטרתן לשנות את החוק, דר' משה קנטור - נשיא הקונגרס היהודי האירופי (EJC) - ביקש ממנהיגי הפרלמנט לא לסגור את הפתח היחיד, שמאפשר לצאצאי המגורשים להתחבר מחדש לתרבות אבותיהם.
 
אילון כסיף - מנכ"ל חברת קמפוס פאס למימוש זכאות לאזרחות פורטוגלית - אומר שהוא מבין מדוע רוצים לדרוש הוכחת קשר למדינה; אבל מצד שני הקשחת החוק עלולה להבריח רבים מהתהליך, ולמנוע מהם להתחבר מחדש לתרבות הפורטוגלית. ייתכן שבהמשך יתווספו דרישות נוספות לקבלת אזרחות פורטוגלית, כגון ידיעת השפה והכרת התרבות (תנאים שהיו קיימים עד לא מזמן עבור קבלת אזרחות ספרדית לצאצאי המגורשים; אפשרות שכבר לא קיימת החל מסוף 2019).
 
למתעניינים חדשים בהוצאת אזרחות ודרכון פורטוגזיים, מומלץ מאוד לעקוב אחר השינויים הרבים שמתרחשים לאחרונה, בד בבד עם קבלת ייעוץ מקצועי בתחום.
© כל הזכויות שמורות למערכת פרסום הודעות יחסי ציבור בניית אתרים ע"י בניית אתרים