בשנים האחרונות לצד שיחת היום על המצב הביטחוני עלה שחקן חדש וחזק לא פחות לשיח הציבורי וכמובן שמדובר על שוק הנדל"ן.
מה עוד לא אמרו על שוק הנדל"ן, אמרו שהצרפתים קנו רחובות שלמים, שהמשקיעים הזרים נכנסו ועוד עתידים להיכנס נוספים, שלעיריות בערים הגדולות יש מגמה ברורה וכבר לא סמוייה לעודד מעבר של משפחות מבוססות אליהם ולנפות את האחרים, שאין קרקעות לבניה, שהריבית נמוכה, שהביקוש גבוה שההיצע נמוך, בנוסף כל משרד ממשלתי מגלגל אחריות על חברו וזה הפך לכדור שלג שגדל וגדל ולא נראה שיש פיתרון באופק. נכון מדברים על הפשרת קרקעות, האצת הביוקרטיה ופרויקטים של דיור בר השגה כבר יצאו לדרך בחלק מהערים. אבל התמונה עדיין לא משתנה ומחירי הדירות אף תפסו תאוצה בחודשים האחרונים.
והשאלה שנותרה בעינה היא מהן הסיבות למחירים הגבוהים, האם זו ריבית המשכנתאות שנפלה לשיא חדש, האם זה בגלל שהרשות למקרקעי ישראל לא משווקת קרקעות בהיקף בו אמורה, האם זה בגלל שעלויות הקבלנים עלו? או האם זה בגלל השפעת "שוק הפנויים פנויות"?
ככל הנראה רבים וטובים היו עונים בשלילה על השאלה האחרונה, אולם תשובה לשאלה זו מחייבת דיון בפקטורים נוספים מלבד אלה הברורים לכל. במרוצת השנים אנו עדים לשינויים מרחיקי לכת בהרגלי החיים שלנו, תוחלת החיים של הישראלים זינקה מסוף שנות ה-70 עד היום בכ-9 שנים, אנחנו מתחתנים מאוחר יותר, משקיעים זמן רב יותר בעבודה ופחות בבית, מתגרשים מהר יותר וחיים לבד הרבה יותר.
תופעת הרווקות הינה כיום תופעה רווחת שצוברת תאוצה ברחבי העולם המודרני, כשיפן מהווה מקרה קיצון לתופעה זו. נראה ששיעור הילודה הינו הגורם היחיד שנמצא בירידה כשמנגד ניתן לראות עלייה בשיעור הרווקים שגבוה כיום יותר מבעבר, שלצידו עלה גם גיל הנישואין לראשונה ושיעור הגירושים בישראל שהביא ל"הפרדת הכוחות" לשני בתים, כל אלה מהווים גורם משמעותי לעלייה הניכרת במחירי הדיור.
הרווקים
קניית דירה היא כבר לא רק אחרי החתונה, התחושה שצריך וכדאי לקנות דירה וכמה שיותר מהר יותר טוב. התחושה של הרווק היא שלא צריך לחכות לבת הזוג כדי להתבסס ותחושה זו מתחזקת אצל רווקים מעל גיל 30. התחושה הזו מלווה בלחץ משפחתי שבית הוא ההשקעה הכלכלית הנכונה ביותר ונתפס על ידם כסמל לכך שהילדים 'הסתדרו'. מבדיקה נוספת שערכה חברת אמ.סי.פי למשכנתאות בקרב לקוחות שהתעניינו במשכנתא "כדאי לקנות דירה לילד" עולה כי 18% ביקשו לקנות דירה לבן או לבת שאינם נשואים וגילם 29-22; 12% סייעו לבן או בת רווקים בני 38-30 לרכוש דירה ראשונה.
אוכלוסיית הרווקים נוטים לעזוב את ה"קן" בפריפריה ולעבור לגור בעיר גדולה, ומעדיפים בצורה ברורה את אזור המרכז ובעיקר את תל אביב מחוז הפנויים. הקרבה למקומות עבודה, מוקדי תרבות, בתי קפה, חנויות וקניונים, מספקים כידוע גם אופציות להיכרויות ומפגשים יומיומיים. בכל פינה יש קיוסק או מינימרקט שפתוח 24 שעות, ולכן גם לא צריך להחזיק מטבח גדול.
והיכולת להתנייד באמצעות תחבורה ציבורית חוסכת את ההוצאות הרבות הכרוכות בבעלות רכב.
עפ"י נתוני הלמ"ס אחוז הרווקים כתוצאה מהעלייה בגיל הנישואין עלה בהתמדה עם השנים.
בתל אביב אחוז הרווקים היום מגיע ל 80% ואחוז הרווקות ל-66%
בחיפה אחוז הרווקים מגיע ל 73% ואחוז הרווקות מגיע ל – 50%
בירושלים אחוז הרווקים מגיע ל51% אחוז הרווקות מגיע ל-34%
הגרושים
עפ"י סקר שערך השמאי לוי יצחק: מתגרשים היו אחראים ל-30% מהביקושים בשוק הנדל"ן בשנה האחרונה. אחוז הגירושים הגבוה תורם את חלקו לעליית מחירי הדירות והבתים, כמו גם לעליית תעריפי השכירות.
מנתונים שפרסמה הנהלת בתי הדין הרבניים עולה מספר המתגרשים בישראל עלה וחצה לראשונה את רף ה-10,000 זוגות. על פי הנתונים הסטטיסטיים, אחוזי הזוגות הגרושים עולים משנה לשנה, ונכון להיום אחד מכל שלושה זוגות נשואים עתיד למצוא את עצמו בסופו של דבר ברבנות. בנוסף העיר הגדולה, תל אביב, בה נרשם הביקוש הגבוהה ביותר לדירות מובילה באחוזי הגירושים.
מרבית הנשים הגרושות עם ילדים, מעדיפות לרכוש דירה כשיש בסיס להסתמכותן על דמי המדור כמקור לתשלום משכנתה. עד כדי כך, שהבנקים למשכנתאות, בבואם לשקול מתן הלוואה לאישה, לוקחים בחשבון כאילו עומדת לרשותה הכנסה גבוהה יותר, כיוון שהם מצרפים את דמי המדור אותם היא מקבלת בחישוב הסכום החודשי העומד לרשותה, כחלק ממערכת השיקולים אם לאשר ההלוואה או אם לא. הגברים שנפרדים מהתא המשפחתי (כאשר הילדים עוברים להתגורר עם אמם) כבר אינם זקוקים לדירת 4 חדרים, ולכן הם מחפשים דירות זולות וקטנות יותר.
הקשישים
הקשישים, שלא רוצים לנקות דירה גדולה שבה הבדידות זועקת, ומחפשים דירות קטנות באזורים מרכזיים.
חד מיניים
זוגות חד מיניים שלא מקימים משפחה לא זקוקים לדירה גדולה, ולכן גם הם קהל יעד אידאלי לדירות קטנות.
ועד שראשי הערים הגדולות ידונו בעתיד הבעייתי שעוד צפוי בנושא הרווקים והגרושים בעירם, תחשבו כמה דירות היו מתפנות אילו כל הרווקים הרווקות, הגרושים והגרושות, היו מתאחדים? לזוגות?! וכך אולי בעתיד ההיכרויות ייערכו לפי סוג הדירה שאותה נרצה לרכוש: קומפקית, , גדולה, נהנתנית, בזבזנית, מפנקת או עם סטייל.
* המאמר כתוב בלשון זכר אך מתייחס לשני המינים.
* הכותב הינו סטונדנט לתואר שני בעבודה סוציאלית ובעל MA בפסיכולוגיה בהתמחות במנהל עסקים.
כמו כן עזרה בהפקת הכתבה רונית מרום אדריכלית ומעצבת פנים.
|