דרוג:
בכל הערים בארץ, גדולות כקטנות, מפותחות כמתפתחות, ישנו תהליך פיתוח מואץ המתבטא, בין היתר, בהתחדשות עירונית. הבחירה של מועצות מקומיות, עיריות ורשויות להשקיע את מרצם והמשאבים שלהם בהתחדשות היא החלטה נבונה הנשענת על הרעיון כי ניתן, ואף כדאי למנף את הקיים ולחדש במקום ליצור חדש מאפס.
לעיתים קרובות קונספט זה נכון, בעיקר כאשר מדובר בפיסות נדל"ן ייחודיות בעיר, ובשכונות שמורידות את שמה הטוב של העיר, ועם מעט פיתוח והשקעה יכולות להתחדש ולהפוך למרחב נעים, מזמין ואפילו יוקרתי.
תהליך ההתחדשות עירונית חכמה
תהליך התחדשות עירונית יכול להיות גם תוצאה של צמיחה אורגנית, שינוי הנובע מסך השינויים השונים באזור זה או אחר, אשר משנה את טבעו ומתחדש מתוך תנועה של תושבים חדשים או וותיקים המשנים את אופי האזור.
משקיעים פרטיים יכולים להשפיע על תהליך זה בצורה דראסטית, וניתן לזהות תהליך שכזה בשכונה כמו פלורנטין אשר בחלקה הדרומי של העיר תל אביב, שכונה אשר הייתה נחשבת לאחת המוזנחות, אזור תעשייה לא מסודר ורחובות לא נעימים. כיום אזור זה עבר תהליך התחדשות עירונית נרחב, ואחד התהליכים המוצלחים, והשכונה נחשבת כיום ליוקרתית יותר, נחשקת יותר, והמחירים בה בהתאם.
תהליך זה יכול לקרות גם עקב שינוי דמוגרפי טבעי בשכונה מבוגרת בה האוכלוסייה המזדקנת ממשיכה הלאה לבתי אבות או לעולמה, ולאט-לאט משפחות צעירות מתחילות לאכלס אותה, כך שתוך פרק זמן מסוים השכונה משנה את אופייה והופכת למרחב צעיר ומחודש.
התחדשות מלמעלה למטה
הרשויות המקומיות, כפי שצוין לעיל, הן גם גוף פעיל בכל הנוגע לתהליכי התחדשות של העיר וסביבתה, וההשפעה שלהן ניכרת בפרויקטים גדולים ורחבי היקף, כשהם בוחרים אזור או שכונה מסוימת ומשקיעים סכומים גדולים בפרויקטים לפיתוח האזור.
הרשות המקומית יכולה ליזום פרויקטים כמו שיקום וחידוש הכבישים באזור, בנייה ופיתוח של פארקים ו"ריאות ירוקות" באזור, טיפוח של האסתטיקה בשכונה וכיו"ב, ובכך להשפיע ישירות על הלך הרוח בשכונה ולהפוך אותה לאטרקטיבית יותר לאוכלוסייה החיה בה ולאוכלוסיית מחפשי הדיור שיבחרו בה בשמחה בעקבות השינויים המתחוללים בה. |