דרוג:
טלטלה משמעותית בדירוג כוח הדרכונים העולמי
לונדון, 18 ביולי 2023, (GLOBE NEWSWIRE) :
יפן הודחה מהמקום הראשון במדד הדרכונים של הנלי ((Henley לראשונה מזה חמש שנים וקפצה למקום השלישי, על פי הדירוג האחרון, המבוסס על נתונים בלעדיים ורשמיים של איגוד חברות התעופה הבינלאומי (IATA). סינגפור היא כיום באופן רשמי בעלת הדרכון החזק ביותר בעולם, כאשר אזרחיה יכולים לבקר ב-192 יעדים מתוך 227 ברחבי העולם ללא ויזה. גרמניה, איטליה וספרד עולות כולן למקום השני עם גישה ללא ויזה ל-190 יעדים, ומחזיקי דרכון יפני מצטרפים לאלה של שש מדינות אחרות - אוסטריה, פינלנד, צרפת, לוקסמבורג, דרום קוריאה ושבדיה - במקום השלישי עם גישה ל-189 יעדים ללא ויזה מוקדמת.
נראה כי בריטניה סוף סוף הפכה את הפינה לאחר ירידה של שש שנים, וקפצה שני מקומות בדירוג האחרון למקום הרביעי - מיקום בו החזיקה לאחרונה בשנת 2017. ארה"ב, לעומת זאת, ממשיכה בירידה בת העשור במדד, וצונחת שני מקומות נוספים למקום ה-8 עם גישה ל-184 יעדים בלבד ללא ויזה. בריטניה וארה"ב החזיקו יחד במקום הראשון במדד לפני כמעט 10 שנים בשנת 2014, אך מאז הן נמצאות במגמת ירידה. אפגניסטן נותרה מבוצרת בתחתית מדד הדרכונים של הנלי, עם ציון כניסה ללא ויזה של 27 בלבד, ואחריה עיראק (ציון 29) וסוריה (ציון 30) - שלושת הדרכונים החלשים בעולם.
המגמה הכללית לאורך ההיסטוריה של הדירוגים במהלך ה-18 שנים הייתה לעבר חופש נסיעות גדול יותר, כאשר המספר הממוצע של יעדים שנוסעים יכולים לגשת אליהם ללא ויזה כמעט הוכפל מ-58 ב-2006 ל-109 ב-2023. עם זאת, פער הניידות העולמי בין אלה שנמצאים בראש ובתחתית המדד גדול כעת יותר מאי פעם, כאשר סינגפור המדורגת ראשונה יכולה לגשת ל-165 יעדים נוספים ללא ויזה מאשר אפגניסטן.
ד"ר כריסטיאן קיילין, יו"ר Henley & Partners, אומר שרק לשמונה מדינות ברחבי העולם יש כיום פחות גישה ללא ויזה מאשר לפני עשור, בעוד שאחרות הצליחו יותר להבטיח חופש נסיעה גדול יותר לאזרחיהן. "איחוד האמירויות הערביות הוסיפה 107 יעדים מרשימים לציון ללא ויזה שלה מאז 2013, וכתוצאה מכך זינוק עצום של 44 מקומות בדירוג במהלך 10 השנים האחרונות מהמקום ה-56 למקום ה-12. מבין המדינות שיושבות בטופ 10, ארה"ב רשמה את העלייה הקטנה ביותר בניקוד שלה, והבטיחה רק 12 יעדים נוספים. סינגפור, לשם השוואה, הגדילה את הציון שלה ב-25, מה שדחף אותה חמישה מקומות למעלה ב-10 השנים האחרונות למקום הראשון".
בהתייחסו לדו"ח הניידות הגלובלית של הנלי לרבעון השלישי לשנת 2023, שפורסם היום לצד המדד האחרון, אמר גרג לינדזי ממכון ג'ייקובס של קורנל טק, כי מנקודת מבט מכנית טהורה, "הסיפור הוא פשוט - על ידי עמידה פחות או יותר במקום, ארה"ב נשארה מאחור. בעוד שהציון האבסולוטי שלה אכן עלה בעשור האחרון, ארה"ב עקפה בהתמדה יריבות כמו דרום קוריאה, יפן וסינגפור. ההידרדרות הבלתי פוסקת של ארה"ב במורד הדירוג היא אזהרה לשכנתה קנדה וגם לשאר האנגלוספירה".
הקשרים בין גישה ללא ויזה לפתיחות
Henley & Partners ערכה מחקר חדש ובלעדי על הקשר בין פתיחותה של מדינה לזרים - כמה מדינות היא מאפשרת לחצות את גבולותיה ללא ויזה - לבין חופש הנסיעה של אזרחיה. מדד הפתיחות החדש של הנלי מדרג את כל 199 המדינות ברחבי העולם לפי מספר הלאומים שאליהם הן מתירות כניסה ללא ויזה מוקדמת.
20 המדינות "הפתוחות ביותר" ביותר הן כולן מדינות איים קטנות או מדינות אפריקאיות, למעט קמבודיה. ישנן 12 מדינות הפתוחות לחלוטין לכל הדרכונים וארבע שאינן מאפשרות לאף אחד להיכנס ללא ויזה. בעוד שהמתאם בין ציון פתיחות גבוה לציון כניסה גבוה ללא ויזה אינו פשוט, ראוי לציין כי סינגפור ודרום קוריאה - מטפסות גבוהות במדד הנלי דרכון טופ 10 בעשור האחרון, שעלו מהמקום ה-6 וה-7 בהתאמה ב-2013 למקומות 1 ו-3 כיום - מתהדרות בדרגות גבוהות יחסית של פתיחות בהשוואה ל-5 המדינות עם הפער הגדול ביותר בין חופש הנסיעה שהן נהנות ממנו. לעומת הגישה ללא ויזה שהם מספקים ללאומים אחרים. ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד ויפן ירדו כולן בדירוג או נשארו באותו מקום כשהפתיחות שלהן מדשדשת.
פרופ' פיטר ספירו, המחזיק בקתדרה למשפט בינלאומי ע"ש צ'רלס ויינר באוניברסיטת טמפל, אומר כי הרחבת הגישה ללא ויזה בארה"ב נמוכה, אפילו בסטנדרטים של הכלכלות המפותחות. "מדינות האיחוד האירופי מעניקות פריבילגיות ללא ויזה ליותר מפי שניים ממספר המדינות מאשר ארה"ב. עיכובים בעיבוד, שיעורי סירוב גבוהים ומוניטין של שירות לקוחות לא נעים מכתימים את האטרקטיביות של ארה"ב כיעד. תוסיפו לזה את המוניטין ההולך וגדל של ארה"ב כנגועה באלימות נשק, ואפשר להקרין מסלול ארוך טווח שבו מעמדה הגלובלי של ארה"ב נשחק עוד יותר".
אשת קשר לתקשורת
Sarah Nicklin
Group Head of PR
Mobile: +27 72 464 8965
לפרטים נוספים: נוי תקשורת 03-6026026 זהר 052-2641769
|