דרוג:
לקראת יום העצמאות ול"ג בעומר – טיפים בטיחות בצלייה "על האש"
מאמר מאת: אנדרי מטיאס, מנהל אגף פרסום, הסברה והוצאה לאור במוסד לבטיחות ולגיהות
בימים הקרובים נחגוג את חג העצמאות ול"ג בעומר – חגי ה"על האש". בשני המועדים נעשה שימוש נרחב במתקנים לצליית בשר - מנגלים וברבקיו.
כדי לא להעיב על שמחת החג, וכדי לחזור הביתה שלמים ובריאים, להלן מספר כללי זהירות בעת שימוש במתקני צליית בשר:
הנחיות למתקנים לצליית בשר באמצעות פחמים
* לפני הצבת מיתקן הצלייה יש לבדוק את האזור המיועד, אם קיימים בו עשבים וצמחים שעלולים להידלק ולגרום לשריפה. את המיתקן יש להציב בצורה יציבה במקום פתוח, על שטח ישר ונקי מחומרים דליקים.
* מומלץ מאוד להצטייד באמצעי לכיבוי אש ולהציבו בהישג יד. אמצעי כיבוי יכול להיות מַטפֶה כיבוי אש, דלי מלא במים או בחול.
* יש להיזהר שלא לשפוך נוזל הצתה על הבגדים. בעת הרטבת הפחמים אסור - בשום אופן - להשתמש בחומרי דלק להצתת הפחמים. שימוש בבנזין או בחומרים אחרים מסוכן מאוד וגם עלול לפגוע בבריאות. החומרים המומלצים להצתה הם חומרי דלק מוצקים המיועדים לכך, ועומדים בתקן הישראלי הרשמי (ת"י 5201) החל על חומרים להצתת פחמים או עץ.
* אסור בשום אופן לשפוך נוזלי הצתה ולהוסיף חומרי הצתה לאש לאחר הצתת הפחמים, גם אם נראה שהפחמים לא התלקחו כראוי. פעולה כזאת מסוכנת ביותר ועלולה לגרום להתפרצות להבה בגלל הצתת האדים - דבר שגרם כבר לאסונות לא מעטים.
* יש להרחיק ילדים ובעלי חיים מקרבת מיתקן הצלייה.
* יש להצטייד בכלים המיועדים לצלייה על האש, בעלי ידיות ארוכות כדי לאפשר ל"טבח" מרחק מספיק גדול מחום ומאש כאשר הוא מטפל בבשרים.
* יש לעמוד ליד מכשיר הצלייה בכיוון הרוח כדי לא להיחשף לעשן ולניצוצות העלולים לפגוע בעיניים ובדרכי הנשימה.
* אין להשאיר, ולו לרגע, מיתקן צלייה ללא השגחה. בסיום "חגיגת הבשר" יש לכבות את האש, ולהמתין עד להתקררות מיתקן הצלייה. אין לשפוך פחמים ואפר שלא התקררו לחלוטין לפחי אשפה - הם יכולים להמיס את חומרי הפלסטיק ולגרום להצתה ולשריפה בסביבה.
* בתום הארוחה השאירו את אזור השהייה שלכם נקי.
הנחיות למיתקנים לצליית בשר באמצעות גז
* שימוש במיתקן לצליית בשר באמצעות גז ייעשה אך ורק באוויר הפתוח.
* לאחר הצבת המיתקן – בצורה יציבה על משטח ישר נקי מעשבים ומחומרים דליקים אחרים - ולפני הפעלתו, יש לבדוק שצינור הגז שלם, אינו סדוק או יבש, כל החיבורים תקינים ואין שום דליפה.
* אם אתם חושדים שיש דליפת גז - אין להשתמש במיתקן הצלייה עד לתיקונו. הבדיקה לדליפה תיעשה באמצעות הברשת מי סבון - דליפה מתגלה על ידי בועות של הסבון הנוצרות בנקודת הדליפה - ולא בשום אמצעי אחר.
* יש להדליק את הגפרור/המצית לפני פתיחת ברז הגז.
* בתום השימוש במיתקן יש לסגור את ברז הגז הראשי, לריקון שאריות גז מהצנרת ורק לאחר מכן לסגור את הברזים של המיתקן.
זיקוקין דינור
לקראת חגיגות יום העצמאות נעשה שימוש נרחב בזיקוקין דינור. להלן מספר עצות לבטיחות ולזהירות:
* אסור להפעיל זיקוקין דינור ואמצעים פירוטכניים אחרים במבנים סגורים המשמשים לשמחות ואירועים למעט אלה המותרים בתקנות ובאישור מכבי האש.
* הפעלת זיקוקין דינור תהיה על ידי מפעיל זיקוקין דינור מוסמך בעל רישיון תקף.
* לפני בחירת אתר להפעלת הזיקוקין יש לערוך סיור עם חבלן משטרה בשטח המיועד להפעלה ולרשום דוח עם כל הפרטים הרלוונטיים, כגון: מקום האירוע, תאריך, תרשים האזור כולל פרטים של נוף ודגשי בטיחות.
* הפעלת הזיקוקין תיעשה בשטח פתוח, נקי מחומרים ומצמחיה העלולים להתלקח.
* יש למנוע גישת חוגגים לאזור הפעלת הזיקוקין.
* הפעלת הזיקוקין תהיה על פי אישור מאת הרשויות ובהתאם להגבלות כגון: אישור מכבי אש, אישור ממד"א, אישור משטרה והיתר ממשרד התמ"ת.
* בתום מופע הזיקוקין יש לבצע סריקה באתר שבו הופעלו ובסביבתו (כולל אזורי בטחון) כדי לאתר נפלים או זיקוקין שלא הופעלו.
לפרטים נוספים ולכל שאלה בנושא בטיחות וגיהות במקום העבודה ניתן לפנות למרכז המידע של המוסד לבטיחות ולגיהות, ללא תשלום וללא כל התחייבות, בטל: 03-5266455 או בדואל: [email protected]
המוסד לבטיחות ולגיהות הינו תאגיד ציבורי המוביל את נושא הבטיחות והבריאות בעבודה בישראל, ומשמש כתובת מרכזית למידע, הדרכה וייעוץ בנושאים הקשורים לתחומים אלה. תפקידיו של המוסד לבטיחות ולגהות הן לנהל פעולות הסברה והדרכה במקומות עבודה באמצעות מחוזותיו הפרושים בכל רחבי הארץ; לערוך ולפרסם מחקרים וסקרי סיכונים במקומות עבודה; לסייע לבחירת נאמני בטיחות ולהקמתן של ועדות בטיחות במקומות עבודה, להדריכם ולעודדם בפעולתם; לייעץ ולקדם פעולות לסילוק מפגעי בטיחות ומפגעים בריאותיים
|