מורשת רבין - מאת עו"ד אריק מויאל

דרוג:

בימים אלו מציינת מדינת ישראל את יום השנה לרצח ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל. לאורך השנים מזוהה יום זה יותר מכל עם פעולותיו של רבין למען השלום, אך מעטים מציינים את פעולותיה של ממשלת רבין השנייה למען חיזוק הכלכלה במגזר הערבי בתחומי מדינת ישראל.

מחקר, שהוצג בכנס קיסריה ביוני השנה, מצביע על תופעת (אי) התעסוקה של המגזר הערבי בישראל, אוכלוסיה המונה כ–1.5 מיליון איש, ומגדיר את הנושא "כאתגר מורכב ומשמעותי לישראל ולכלכלתה". עפ"י המחקר, שיעור השתתפות הערבים בישראל בשוק העבודה עומד על 42% לעומת 59% בקרב היהודים בארץ והוא מהנמוכים בעולם.
 
למעשה, מדובר בשתי כלכלות המתקיימות זו לצד זו, האחת מפותחת וצומחת והשנייה לא רק שאינה מתקדמת אלא נמצאת בשנים האחרונות במגמת קיפאון. מצב זה בעייתי, כמובן, מנקודת ראותו של הפרט ושל כלל הערבים בישראל כמיעוט לאומי, אך מעבר לכך הוא צריך להדאיג כל ממשלה בישראל מאחר ויכולות להיות לו השלכות מרחיקות לכת על יחסי המיעוט הערבי כלפי מדינת ישראל ומוסדותיה ועל כלכלת המדינה.  

תעסוקת הערבים וסגירת הפערים בינם לבין היהודים בישראל, כמו גם ביסוס צדק חלוקתי, הינם חלק ממורשת רבין ומהווים אתגרים חשובים לישראל כאשר היא ניצבת בפני מדינות
OECD.
 
הדברים הללו באים לידי ביטוי באיזורי הפריפריה של מדינת ישראל בכלל ובגליל המערבי בפרט. ניתן לראות כיצד מדיניות הממשלות השונות שוחקת עד דק את מרקם הדו- קיום, העדין גם כך, הקיים בגליל. הניסיון של המיעוט הערבי בגליל, והרשויות העומדות בראשו, לקיים את עצמו בכבוד לא בא לידי ביטוי על אף המאמץ הרב שראשי הרשויות משקיעים בתחומים כדוגמת תעסוקה, חברה ופיתוח כלכלי. כנגזרת מכך, ניתן לראות כי שיעור ההשתתפות בכוח העבודה הינו נמוך מאוד בגליל המערבי, לכן כל סיסמא בנוגע ל"פיתוח ומינוף הפריפריה" היא מס שפתיים בלבד. לדידי, צמיחה כלכלית בפריפריה לא תהיה כל עוד לא יינקטו פעולות לתיקון חכם של חוקים כאלה ואחרים וייתנו עדיפות לרשויות אשר להם פוטנציאל צמיחה גבוהה לא ממומש.
 
במסגרת "אשכול רשויות הגליל המערבי" נעשה ניסיון ייחודי במדינת ישראל לקיים דיאלוג פורה באמצעות שיתופי פעולה רוחביים במגוון תחומים: תעשייה, תעסוקה, תרבות, תיירות, איכות סביבה, חינוך ועוד למען קיומו של שיתוף פעולה אזורי. לטעמי, אין די בכך וקיים צורך בהכרה ממשלתית מאסיבית, בעידוד ובתמיכה תקציבית ורעיונית להביא לקפיצת מדרגה דרמטית בתחום זה על מנת לפתור אחת ולתמיד ואחרי שישים שנות תקומה, את הבעיות החריפות המאפיינות את החיים בפריפריה.
 
ממשלת רבין, שחרטה על דיגלה טיפול כירורגי בתהליך המדיני, קיימה במקביל טיפול יסודי במערכת החברתית-כלכלית של מדינת ישראל, ששילב טיפול בנושאי חינוך (לכלל המגזרים) יחד עם טיפול בנושאים כלכליים, עידוד התעסוקה ופיתוח תשתיות. במהלכים אלו הושקעו מיליונים רבים של שקלים.
© כל הזכויות שמורות למערכת פרסום הודעות יחסי ציבור בניית אתרים ע"י בניית אתרים