אינטרנט ותקשורת : | | 19/12/2019
יש לכם עסק קטן, בניתם אתר ואתם רוצים לשווק אותו ברשת, להגביר את הפניות והתנועה. יש לכם תקציב לא גבוה של 1000-3000 בחודש ואתם לא יודעים איפה להשקיע אותו, קידום בגוגל או מדיה חברתית? נשמע מוכר? הפוסט הבא מנסה לשפוך קצת אור חדש על הדברים ולעזור לכם לבחור.
ראשית הבהרה: הפוסט מתייחס לפעילות טבעית \ אורגנית (לא פרסום \ מודעות ממומנות), קרי: קידום אתרים (SEO) מול פעילות חברתית בפייסבוק \ לינקדאין \ יוטיוב והדבר הזה עם הציפור. יאללה נתחיל…
1. מהות העסק שלך וקהל היעד
דבר ראשון לפני הכל שצריך לקחת בחשבון זה מה המהות של העסק שלך ואיזה קהל יעד אתה רוצה למשוך, הדבר הכי חשוב שיעלה פלאים את האפקטיביות של של פעולת שיווק או פרסום הוא להיכנס לראש של קהל היעד שלך, להבין איזה מידע הוא צורך בתהליך הרכישה \ הזמנת שירות, ואת אופן צריכת המידע שלו (שזה לדעתי פרמטר לא פחות חשוב).
והנה דוגמאות לאופן צריכת מידע שצריך לקחת בחשבון על מנת לעשות את הניתוח הראשוני:
1. חתך גילאים \ מהירות החלטה – האם הקהל שלי צורך מידע ומוצרים "קוויקיים" (כמו אפליקציה לסללולר למשל), האם במקרה הזה לתת לו להתקשר או פשוט לסרוק QR קוד או לסמס 1234 למספר 5678? איזה מידע הלקוח הפוטנציאלי שלך צורך לפני שהוא מזמין את השירותים שלך או שהוא מזמין ספונטנית? (הכל כמובן תלוי בשירות). בד"כ בגילאים הנמוכים יותר גם מהירות ההחלטה גבוהה יותר – מה גם ששם החלק האמוציונלי משחק תפקיד גדול בתהליך המכירה, ברוב המקרים בניגוד לאנשים בוגרים ומחושבים.
2.יצירת אמינות מול הלקוח – לא משנה מה אתה מוכר ולמי – אם הוא לא מאמין בך \ במוצר שלך – הוא לא יקנה ממך! מה גורם לקהל שלך להאמין? האם זו התוצאה הראשונה בגוגל שמספקת לו גושפנקא על איכות המוצר? או שחבר שלו משתף את זה בפייסבוק בהתלהבות? (בהנחה שזה לא חבר ספאמר). מהי המדיה הנכונה כדי "לקנות" את הגולש ולהפוך אותו ללקוח?
3. שירות או תוכן – האם אתה רוצה שיזמינו ממך מוצרים או להעלות את הטראפיק לפורטל \ מיזם חדש שלך? או במילים אחרות: איזו פעולה אתה רוצה שקהל היעד יבצע? גם כאן חשוב להבין "שקליק לא עולה לי כסף" בניגוד להזמנת מוצר – איפה מקליקים יותר – בגוגל או בפייסבוק?
4. המסר שלך לקהל היעד – איך אתה רוצה למתג את עצמך? מיקוד הפעילות שלך צריך להתבסס על משהו, קרי: אם זה יצירת נושאים לשיחה (פייסבוק), תוכן איכותי (גוגל), תוכן טראשי (הציפור), ביזנס (לינקדאין) וכו'. אם למשל יש לך תוכן טוב ומקדמים אותך בגוגל – גולשים כבר יגיעו ואם אהבו יכולים ללחוץ לייק – מה שכבר מוטמע באתר שלך כחלק מבניית אתרים נכונה, ככה שהרווחת גם את גוגל וגם את פייסבוק. האם אתה רוצה להתמתג בתור "מגניב" או בתור "רציני"? דברים שאת הצריךם לשאול את עצמך לפני תחלית הפעילות, בגוגל או בפייסבוק.
אם למשל אתה משרד עורכי דין – עדיף מאוד שתלך על גוגל בקידום האורגני, אבל אם למשל אתה חברת אופנה או תוכנית טלויזיה – פייסבוק זו הפלטפורמה בשבילך.
אחרי שניתחנו את קהל היעד שלנו מכל ההיבטים, נעבור לשלב הבא…
2. טווח ארוך או קצר?
מה המטרה שלי מהפעילות? אתה רוצה "צינור" שיזרים לך לידים על בסיס קבוע? או לעשות באזז ראשוני כדי להגביר את השיח הציבורי סביב מוצר \ שירות חדש.
בד"כ הפעילות בגוגל היא הפעילות לטווח הארוך יותר – ברגע שהגעת לעמוד הראשון בתחום העיסוק שלך – רוב הסיכויים שתתחיל לקבל לידים על בסיס קבוע, חשוב מאוד כמובן גם ליישם עקרונות GUI (ממשק משתמש) נכונות על מנת להגביר את מספר הלידים, אך הפעילות כשלעצמה אמורה לעבוד לטווח הארוך ולייצר פניות לעסק שלך על בסיס קבוע.
פייסבוק – בד"כ לטווח הקצר יותר, קשור יותר להתהליך המיתוג ולא לשיווק בפועל – לגרום לאנשים לדבר עליך ועל העסק שלך (שזה מעולה), להשתתף בדיונים בעלי תוכן רלוונטי למהות העסק שלך תחת קורת הגג שלך – ובכך להעצים שלך שמך בקרב קהל היעד הרלוונטי, מה שגם מגביר את החשיפה שלך וגם יוצר ניצנים של אמינות בקרב הלקוחות הפוטנציאלים שעדיין לא מכירים אותך.
לא משנה באיזה דרך תבחר – בכל אופן עדיף להקים תשתיות בכל הפלטפורמות, גם אם אתה מתמקד בעיקר בפייסבוק ויש לך דף אוהדים מעוצב ועם טפסי צרו קשר ע"י אפליקציה – עדיף שיהיה לך אתר אינטרנט או לפחות בלוג. וגם אם יש לך אתר אינטרנט מקודם בגוגל – עדיף לקשר אותו עם מדיה חברתית ובכך להגביר את הבאז והשיח סביבך ולהקים עמוד אוהדים – שזוהי עוד פלטפורמה המאפשרת לשמור על קשר על הקהל שלך.
זמינות הגולשים וזמן תגובה – עוד דבר בענייני הזמנים הוא הזמינות של הגולשים לפלטפורמה שלך ולתכנים שלך – בפייסבוק \ ציפור \ לינקדאין בד"כ זמני התגובה יהיו מהירים יותר יותר ותוכל ליצור באזז מהיר יותר ולמנף תכנים, מה גם שאם התוכן שלך איכותי וממוקד לקהל היעד – הוא גם יקבל אפקט ויראלי מכובד, מה שיגביר את הצפיות ואת הבאזז סביבך.
בגוגל לעומת זאת – "הזורעים בדמעה – ברינה יקצורו" – אתה לא מקבל את הבאז בבום, אבל לטווח הארוך זה משתלם יותר, אני אישית יכול למשל להעיד על הבלוג הזה שעדיין מקבל טראפיק על בסיס יומיומי (ולא מעט) מפוסטים שהעלתי לפני שנה ויותר – אנשים פשוט רשמו את זה בגוגל והקליקו. ואגב… אני עדיין גם רואה על זה לייקים (על פוסטים שלפני שנה) מכיוון שרוב מוחלט של הגולשים לא מסתכלים ממש על התאריך – אלא על התוכן.
3. מיינסטרים או ז'אנר מסויים
בעצם עוד סוג של הרחבה מסויימת לפסקה (1), האם השירות שאתה מציע הוא שירות "מיינסטרימי", קרי: שירות בעל פוטנציאל שיכול לעבור ויראלי בטירוף מפה לפה, או יותר נכון מקיר לקיר. למשל: "האח הגדול" שמתחיל היום בעונה רביעית, בלי לחשוב פעמיים הייתי הולך על פעילות חזקה בפייסבוק כדי שכל היום ידברו על זה \ יצפו בזה 27\7 (עוד דבר שקשור לזמינות שדיברנו עליה), ידברו על זה עם החברים שלהם ויהפכו את העונה לדבר שאי אפשר להתעלם ממנו בשיח הציבורי. זה מתחיל מילדות בנות 14 אבל נמשך לכולם.
למרות אגב שמבדיקה מהירה בכלי מילות המפתח של גוגל יש 165,000 חיפושים מדוייקים בחודש על הביטוי "האח הגדול" (שזה המון) – עדיין הייתי הולך על המדיה החברתית, מכיוון שהמהות של התוכנית הזאת זה שאנשים יתמכרו אליה \ יצרכו כל מידע עליה.
אמהמה – בתור זכיין \ בעלים של התוכנית – כמובן שהייתי הולך על מדיה חברתית, בתור פורטל תוכן על האח הגדול (גרום חיצוני – לא רשמי) בהחלט הייתי לוקח את גוגל בחשבון, למרות שגם כאן עדיפה הנטיה למדיה החברתית.
עכשיו בואו ניקח סוג של עסק שהוא קיצוניות שניה – משרד עורכי דין, יש כמובן את כל ההגבלות של ועדת האתיקה (ראבק, כמה חוויתי את זה בתור בונה אתרים), יש את הרשמיות והרצינות שרוצים לייצר דרך האתר, ויש כמובן את קהל היעד הפוטנציאלי שלך שלא ממש מעניין אותו עכשיו כמה לייקים יש או אם עשו לך "שייר" על קישורים. מה שקהל היעד הזה עושה בעיקר זה להריץ גוגל על השירות שעו"ד מעניק (מסחרי \ פלילי \ משפחה..) או על הבעיה שיש לו (למשל: תפסו אותי על מהירות מופרזת באיילון) – וכך הוא מגיע אליך, אתרים של עורכי דין אגב – צריכים מעבר להכל להביע אמינות וליצור תחושה של ביטחון בקרב הלקוח, ואת זה סחבק רושם מניסיון לא מועט עם עורכי דין עו"ד זה בן אדם שצריך ללוות אותך לאורך תהליך כלשהו, הא"ב זה להשרות ביטחון על הלקוח – להראות שיש מישהו שדואג לו, ואת זה ידידיי – לא עושים ע"י לייקים בפייסבוק או שיתוף על קירות – עושים ע"י קידום לעמוד הראשון בגוגל וקווי עיצוב נכונים של האתר (פוסט בפני עצמו, בטיוטה כרגע).
4. תרומה של פלטפורמה אחת לשניה
כאן נקודה מאוד חשובה – איך פלטפורמה אחת יכולה לתרום לי לקידום לפלטפורמה השניה, הרי האידאל תמיד הוא כמובן להיות מקודם גם בגוגל וגם במדיה החברתית, אבל באיזו פלטפורמה אתה צריך "רוח גבית" ואיזו פלטפורמה באה לך יותר בטבעי? מה התכנים שלך יותר מעודדים \ ממנפים?
למשל 1: אתה עושה פעילות חזקה בפייסבוק \ יוטיוב \ לינקדאין \ ציפור – הרבה גולשים מגיעים לאתר שלך ורואים את התוכן, מתרשמ ים ומשתפים את זה בפלטפורמות חברתיות אחרות ששם גם הקישורים שלך תופסים בעיני גוגל, למשל: שיתוף בפורומים (עם לינקים DOFILLOW), שיתוף באתרים המלצות גולשים, וגם שיתוף בפלטפורמות חברתיות אחרות שגוגל מאנדקס ונותן חשיבות ללינקים וההצבעותמהן (פלוס 1+ למשל). מה שזה יותר בשורה התחתונה זה שהפעילות החברתית עזרה לך גם להתקדם בגוגל, ואם אתה רושם הרבה תכנים איכותיים – זה גם ימנף אותך באופן טבעי בגוגל, מה שאומר "שמבחינת גוגל אתה מסודר", זה בא לך בטבעי , נשארה לך הרוח בגבית שאתה צריך לתת במדיה החברתית.
למשל 2: יש לך תכנים סבירים, סבבה בשביל לסמן וי על "סיפקתי תוכן" לקהל היעד – לא משהו מיוחד, אבל אתה מקדם בגוגל חזק, דואג לפעילות שוטפת ולא מתפשר עד שהאתר שלך יופיע בעמוד הראשון ולא משנה כמה תחרותי הביטוי. זה אומר שהטראפיק יתחיל לזרום (כמובן אם יש לביטוי נפח חיפוש גבוה), וכשיש נפח חיפוש גבוה – זה אומר שאנשים יגיעו – ואם אנשים אהבו את התוכן – הם גם יעשו לייק \ פלוס 1 \ ציפור \ לינקדאין וכו'.
כך שפועל יוצא \ עקיף של פעילות הקידום שלך בגוגל הוא גם הפצה במדיה החברתית. הרי כל מי שלוחץ לך לייק – הפוסט מופיע על הקיר שלו (למעט אנשים קטנוניים שמוחקים ) – מה שאומר שאתה גם מרוויח חשיפה בקרב החברים שלו במדיה החברתית.
גם כך וגם כך – קודם כל את צריך זירת אם, בדמות בלוג או אתר אשר יהוו פלטפורמה למינוף התכנים שלך ויעבירו את ערכי העסק לגולש מזדמן או קבוע.
5. לסיכום
1. לא משנה מה תבחר – התוכן הוא הכי חשוב! ואתה גם צריך לבדוק את זה עם זה שמציע לך את השירות (קידום אתרים או סושיאל מדיה), אם הוא מדרבן אותך ליצור תוכן ייחודי ואיכותי או רק מבצע פעולות טכניות – פרמטר שמאוד כדאי לדעתי לשים אליו לב! כי אתה בתור לקוח יודע הכי טוב במה אתה מתעסק – והרבה יותר מקצועי בתחום הזה מכותב מאמרים של חברת קידום או מלייקקן סדרתי של חברת סושיאל – חברה איכותי תציג לך נושאים שהם שילוב של מקצועיות ושיח ציבורי ותדרבן אותך לכתוב עליהם כדי ליצור תוכן איכותי בספינת האם שלך, וכמו שכבר כתבנו – זה יעזור לך בכל הפלטפורמות.
2. אופן צריכת המידע של הגולש שלך הוא אחד הדבריםמ הכי חשובים, כנס לראש של הלקוח שלך ותשאל את עצמך "מה אני הייתי כותב בגוגל כדי להזמין את השירות שלי?" או: "האם הייתי קונה את המוצר שלי או מתקשר על סמך המלצה בפייסבוק?" – שאל את עצמך ותענה לעצמך, אל תשכנע את עצמך – פשוט תענה, הכי אמיתי, ותתחיל לראותאת המוצר שלך דרך פרספקטיבה של קהל היעד.
3. ואחרון חביב – תראה איפה אתה צריך שישלימו לך פערים, את הטיפוס "המגניב" שצריך שישלימו לו את הפערים הטכניים, או אתה הטיפוס "האיכותי" שצריך להיות "מהמקובלים" במסיבת כיתה אתה יודע את זה יותר טוב מכולם…
ושורת סיכום סופית (כדי להבהיר למי שעדיין לא הבין) – הכל מתחיל ונגמר בתוכן איכותי! השירות שאתה צריך לבחור זה השירות שימנף את התכנים שלך בצורה הטובה ביותר ויגרום לתוכן לקלוע ולמשוך את קהל היעד שלך.
|