כיבים ברגליים - כיצד נוצרים ואיך ניתן לטפל?

דרוג:

רבים סובלים מכיבים ברגליים. שקעים שטוחים או עמוקים לא אסתטיים ואף כואבים ומגרדים, שנגרמים כתוצאה מאי ספיקה כרונית במסתמי הורידים או מחסימה של חלל העורקים, לרוב מופיעים בשוק, הירך או המפשעה. יש אנשים שיחוו אי ספיקה קצרה ויהיה קל לטפל בפצע שנוצר כתוצאה מכך ואחרים יסבלו מאי ספיקה כרונית ויצטרכו טיפול מקצועי מעמיק וארוך טווח על מנת לשפר את המצב.

נהוג להבחין בין כיב ורידי שנגרם על ידי ורידים שאינם מעבירים דם. כ-80% מכלל הכיבים ברגליים הינם כיביים ורידיים וכ-15% הם כיבים עורקיים, שנוצרים בעקבות חסימה של העורקים חלקית או מוחלטת. 5% מהמקרים הם כיבים נדירים יותר שנוצרים מסיבות שונות כמו דלקת מפרקים.
כיב עורקי עשוי להיגרם כתוצאה מאי ספיקה בלב, דלקת בכלי דם וסוכרת. הוא עשוי לגרום להגבלה בתנועה ולקשיים בתפקוד ולכאב, אפילו במצב של מנוחה.

זהירות, חסימת הדם הוורידי

מרבית האנשים, כאמור, סובלים מכיבים ברגליים. מה בעצם קורה בפועל? לוורידים יש שסתומים חד כיוניים שמאפשרים לדם לזרום במעלה הרגל, אך אלה עשויים להיפגע עקב קרישי דם בוורידים. אם חל חלילה נזק בשסתומים, הרי שהדם זורם לכיוון הלא נכון, יוצר לחץ ממושך שפוגע בעור ומוביל להיווצרות הכיבים. הכיב יכול להתפתח באופן זה כתוצאה מפציעה, שכיבה ממושכת, השמנה, שיתוק וגם דלקת בירך בשם אוסטיאוארתריטיס וכן דליות ברגליים ולחץ דם גבוה, כשל כלייתי, סוכרת, הפרעות במחזור הדם ואפילו הריון עשוי להוביל להופעת הכיבים. שימו לב, שככל שמתבגרים, כך עולים הסיכויים לסבול מכיבים בשל מחלות רקע ומוגבלות תנועתית. כיבים וורידים מופיעים לרוב מעל הקרסול וניתן לזהות אותם בצורה של פיגמנטציה חומה או בצקות ואפילו כפצעים עם הפרשות. העור סביב דק, נוקשה ומהווה קרקע פורייה לזיהום חיידקי ומכאן גם הסיבוכיות שעשויה להיקשר בכיבים.  

איך מטפלים בכיבים?

לאחר אבחון מקצועי של כיב וזיהוי מקורו, ניתן לטפל בכיב בדרכים שונות. ראשית, התנוחה של הישיבה או השכיבה משפיעה על זרימת לחץ הדם. מומלץ להרים את הרגליים גבוה יותר מאשר הראש על מנת לחדש זרימה. השימוש בתחבושות אף הוא קריטי להחלמה ולריפוי. המטרה היא לנטרל לחץ מוגבר בוורידים, לרוב נוהגים לעטוף את הקרסול או את האזור במספר שכבות כאשר הרגל מורמת ומוגבהת אותן מחליפים לפי הוראת האחות. אופציה נוספת היא לבישה של גרביים אלסטיות שמעניקות תמיכה ושומרת על זרימת הדם. כמו כן, כדאי לשמן היטב את האזור על מנת לשחרר ולהפחית את הדלקתיות.

לסגנון החיים השפעה על מניעת כיבים ברגליים ועל הירפאותם. עישון תורם להופעת כיבים בשל הכימיקלים שבסיגריות שגם מפריעים לריפוי העור, כך גם קור קיצוני ורמות גבוהות של סוכר בדם. מומלץ לסגל הרגלי חיים מרגיעים ולשמור על כושר ותזונה מאוזנת, במיוחד ברמות הסוכר בדם. לעיתים יהיה צורך גם במתן תוספי תזונה לאחר בדיקות דם, טבליות ברזל וכדומה למי שאנמי. חשוב גם להגן על פני הרגליים מפני זיהומים שונים, לבחור גרביים ונעליים שיגנו היטב על הרגליים.

אין להזניח כיבים, כיוון שאלה עשויים להתפתח, להזדהם ולהחריף את המצב. הכיב פוגע באיכות החיים בצורה משמעותית ולכן, חשוב לאבחן את סוג הכיב, מקורו (וורידי או עורקי ויתכנו כיבים משני הסוגים) ולטפל בהקדם האפשרי ובאופן מקצועי. יש לזכור שהטיפול הוא חלק משגרת החיים, לכן הטיפול יכלול גם הדרכה של המטופל ובני משפחתו על מנת להקל על המצב ולרפא את הכיב ולמנוע את חזרתו. 
© כל הזכויות שמורות למערכת פרסום הודעות יחסי ציבור בניית אתרים ע"י בניית אתרים