דרוג:
אקנה - או בשם המוכר יותר, חצ'קונים - היא דוגמה לכך שהכלל "צרת רבים חצי נחמה" לא ממש תופס כשמדובר על עור הפנים שלנו:
אמנם 4 מכל 5 בני נוער סובל מפצעי בגרות, וגם בגילאים מבוגרים יותר התופעה נפוצה למדי, ובכל זאת כל מי שהפנים שלו מתמלאים בפצעונים ופצעים מנסה להעלים אותם בשלל דרכים. חנוך רידר, מי שהביא לארץ את המותג איל מקיאג' ובאופן כללי הוא בעל ידע נרחב בתחום הטיפוח, מסביר מהן השיטות האפקטיביות ביותר לטיפול באקנה ואיך אפשר לצמצם מלכתחילה את היקף הבעיה.
טיפול תרופתי
במקרים הקלים הטיפול באקנה הוא בדרך כלל תרופתי. ישנם סוגים שונים של תרופות והאופציות העיקריות הן רטינואידים - תרופות שמבוססות על חומצה רטינואית שהיא החומצה של ויטמין A (תרופות אלה ממיסות את החסימות שיש בבלוטות החלב ואשר גורמות לפצעונים); ג'ל או משחה על בסיס בנזיל פרוקסיד (חומר שנלחם בחיידקים); ואנטיביוטיקה (שבדרך כלל נלקחת בשילוב תרופות על בסיס בנזיל פרוקסיד).
פוטותרפיה
טיפול מתקדם יותר באקנה, ונפוץ גם הוא, הוא פוטותרפיה.
חנוך רידר מסביר שפוטותרפיה היא טיפול בעזרת קרני אור שמשוגרות אל הפנים מוכי האקנה. עוד לפני שיגור קרני האור, מקבלים המטופלים חומצה אמינולבולינית (ALA) - חומצה זו מייצרת פורפירינים שהופכים את החיידקים שבפצעי הבגרות לרגישים לאור אפילו יותר מהרגיל, וכשקרני האור משוגרות אל הפנים הן קוטלות את החיידקים. הטיפול עצמו נמשך בין רבע שעה לחצי שעה, נחשב קל למדי ונטול תופעות לוואי כמעט לחלוטין, ובמרבית המקרים אחרי סדרה בת 5-6 עד 8-10 מפגשים האקנה תיעלם לגמרי מהפנים ומהחיים.
מהן צלקות אקנה ואיך אפשר להעלים אותן?
פצעי אקנה שלא זוכים לטיפול נאות עלולים להפוך לצלקות ולהשאיר חותם לא רצוי בפנים לאורך כל החיים - אלא אם כן עוברים טיפול להסרת צלקות.
חנוך רידר מציין שהשיטות העיקריות להסרת צלקות אקנה הן לייזר, גלי רדיו ומזותרפיה, וניתן לעשות זאת גם בפילינג כימי. בשתי הדרכים הראשונות אנרגיית החום של קרני הלייזר או גלי הרדיו חודרת אל רקמות עור בשכבת האפידרמיס (השכבה שמתחת לשכבת העור החיצונית) וגורמת להגברת ייצור הקולגן והאלסטין, שני חלבונים שאחראים על יצירת רקמות עור חדשות שמטבען הן חלקות.
ההמלצות התזונתיות של חנוך רידר למניעת אקנה
דרך נוספת לצמצם את תופעת האקנה ואת עוגמת הנפש שנלווית אליה היא מניעת הופעת הפצעים מלכתחילה, ובמקרים שבהם אי אפשר לגמרי להעלים את האקנה לפחות להפחית משמעותית את מספר הפצעים.
לשם כך נדרשת הקפדה על תזונה מתאימה, ובפרט ממליץ חנוך רידר על הצעדים הבאים:
* להימנע מחלב ומוצריו - שכן אלה מכילים IGF-1, הורמון גדילה שמתאים לעגלים אבל מזיק לבני האדם ובפרט גורם לבלוטות החלב בפנים שלנו להגביר את ייצור הסבום, ועל כן עלול להוביל לאקנה מרובה. כדאי לדעת שההמלצה תקפה הן לחלב פרה, הן לחלב עיזים והן לחלב כבשים, גם בשל כמות ההורמונים הגבוהה שמשפיעה אף היא לרעה על עור הפנים.
* מינימום פחמימות פשוטות - פחמימות עם אינדקס גליקמי גבוה כמו קמח לבן, ממתקים, תפוחי אדמה ועוד הם מקור אנרגיה מוצלח מבחינת בלוטות הסבום כך שכל המאכלים הנ"ל תורמים לשגשוג האקנה.
* צמצום משמעותי של המלח בתפריט - מלח כולל בתוכו יוד, שמחריף את המצוקות של עור הפנים.
* להרבות במאכלים שכוללים ויטמין A - ויטמין זה, שנמצא בעיקר בירקות כתומים, מפחית את הייצור של הסבום ע"י בלוטות החלב ותורם להפחתת האקנה.
* להרבות במאכלים שכוללים ויטמין E - ויטמין זה חיוני לנטרול רדיקלים חופשיים שמזיקים לעור הפנים. בין השאר הוא נמצא בשפע בעלי תרד מבושלים, בשקדים, במנגו, בזרעי חמנייה ובנבט חיטה.
|