מילון מונחים הריון ולידה

דרוג:

 

1.      אדמת- מחלה שאינה מסוכנת בפני עצמה, אך עלולה לגרום למומים בעובר בעיקר בתחילת ההיריון, אם האם העתידית תחלה בה.

2.      אולטרסאונד תלת מימדי- הינו מערכת חדשנית אשר מאפשרת להורים לראות את העובר בזמן אמת בתמונת תלת מימד.            

3.      אוקסיטוצין- הורמון המשפיע על התכווצות הרחם וגם מעודד את הפרשת החלב אצל נשים מניקות.

4.      אינקובטור- מכשיר אשר נועד לספק תנאים אחידים ומבוקרים בטמפרטורה ולחץ  מותאמים.

5.      איקקלומין- תרופה המיועדת להגברת הביוץ ומהווה את אחד השלבים הראשונים בטיפולי פוריות.

6.      אנטי D- נשים הרות בעלות סוג דם שלילי יכולות לפתח נוגדנים בשל סוג הדם החיובי של העובר, לכן במקרים כאלה נהוג לעשות חיסון למניעת המצב.

7.      אנמיה- "אנמיה" מתרחשת כתוצאה מכמות נמוכה מהנורמה של המוגלובין או חוסר בתאי דם אדומים.

8.      אנמיה ע"ש פנקוני- מדובר במחלה גנטית תורשית שמתבטאת בחוסר תאי דם אדומים אשר יכולה לגרום למומים מולדים קשים. איגוד הגנטיקאים ממליץ לזוגות יוצאי צפון-אפריקה לבצע בדיקות גנטיות לבירור הנושא.

9.      אפגר- הינה בדיקת הילוד מיד לאחר הלידה במטרה לבדוק את המדדים הבאים: צבע העור,דופק הלב, תגובה לגירוי המגע, טונוס שרירים ונשימה.

10.  אפידורל- זריקה הניתנת לנשים הרות בזמן הלידה להירגע כאבים.

11.  אפי-נו- הינו כלי, המורכב מבלון סיליקון, להכנת הגוף לקראת הלידה ומטרתו לסייע בגמישות האזור.

12.  בדיקות סקר גנטיות- מיועדות לבדיקת נשאות מוטציות, העלולות לגרום למומים בעובר במידה ושני ההורים נשאים. מתבצעת ע"י זוגות לפני או במהלך ההיריון.

13.  בדיקת GBS- מטרת הבדיקה הינה זיהוי נשאות החיידק סטרפטוקוקוס B, שעלול להיות מסוכן לעובר בזמן הלידה במידה ונדבק.

14.  בדיקת VDRL- בדיקת זיהוי נשאות עגבת בקרב נשים טרם ההיריון או בתחילתו.

15.  בדיקת ביוץ ביתית- נשים המנסות להיכנס להריון נעזרות בבדיקה זו בכדי לזהות את זמן הביוץ ולהגביר את סיכויי ההפריה.

16.  בחילות בוקר- אחד הסימפטומים הידועים של נשים בתחילת ההיריון, על אף שלא ידועה הסיבה שגורמת לכך.

17.  ביוץ- חריגת הביצית מהשחלה- השלב הראשוני ממנו יכול להתפתח הריון. תהליך זה מתרחש אצל הנשים בדרך כלל פעם בחודש.

18.  ביות מלא- כאשר משאירים את התינוק ליד אמו במשך כל תקופת האשפוז (כולל הלילה) לאחר הלידה.

19.  בלון זירוז- הליך המיועד להרחבת הרחם ויצירת הצירים, שמטרתו לגרום לתחילת תהליך הלידה.

20.  בצקת הריונית- נפיחות המופיעה בדרך כלל ברגליים אצל נשים הרות בשלב מתקדם בהריון.

21.  ברקסטון היקס- הצירים המופיעים בדרך כלל בשליש האחרון של ההיריון בעת כיווץ הרחם, אך לא באופן סדיר או באותה עוצמת כאב, כפי שחשים בצירים אמיתיים לקראת הלידה.

22.  גודש בחזה- נוצר כאשר גוף האם המיניקה מפיק חלב בעודף או שמסיבות אחרות כמות חלב גדולה מהרגיל הצטברה בחזה.

23.  גז צחוק- אפשרות שיכוך כאבים בזמן הלידה שיוצרת תחושת אופוריה והפחתת כאבים עד 50%.

24.  גיל ההיריון- מחושב לפי תאריך הווסת האחרונה. עקב העובדה שיום ההתעברות המדויק לא תמיד ידוע, היום הראשון של המחזור האחרון משמש למדידת גילו של העובר.

25.  דגימת סיסי שליה- הליך רפואי פולשני שמטרתו אבחון מומים בעובר במהלך ההיריון, הניתן לביצוע בשלב מוקדם בהריון- שבועות 10-13. תוך כדי הבדיקה נלקחת דגימה של סיסי השליה, מהם מופק הדנ"א העוברי.

26.  דולה- תומכת / מלווה בלידה, הנותנים תמיכה פסיכולוגית ופיזיולוגית ליולדת

27.  בדיקת דופלר בהריון- בדיקת קצב הלב העוברי המתבצעת החל משבוע 12 להריון. בעזרת מכשיר הדופלר ניתן לשמוע את הדופק העוברי לפני שאפשר לחוש בו על ידי מישוש דרך הבטן. 

28.  דופק עוברי- קצב לב תקין של עובר נע בין 120-160 פעימות לדקה.

29.  דיכאון לאחר לידה- מצב פסיכולוגי בו על אף שחלפו מספר שבועות לאחר הלידה, היולדת מרגישה תחושות התואמות דיכאון קליני כמו- חוסר אנרגיה, מצב רוח ירוד, שינוי בתאבון, פגיעה בשינה, אי-שקט או פאסיביות, עצבות, יכולת ריכוז ירודה ומחשבות חוזרות על מוות ועל אובדנות. במקרה זה יש צורך לפנות לייעוץ מקצועי.

30.  דיסאוטונומיה משפחתית- מחלה תורשתית הפוגעת במערכת העצבים הלא רצונית, במערכת התחושתית ובתאי עצב השייכים למערכת האחראית על תנועות הגוף ומופיעה באופן כמעט בלעדי בקרב יהודים ממוצא אשכנזי.

31.  דיקור מי שפיר- הליך רפואי פולשני שמטרתו אבחון מומים תורשתיים בעובר טרום הלידה, וניתן לביצוע כבר בשבוע 16. באמצעות בדיקה זאת ניתן לשלול הפרעות במספר ומבנה הכרומוזומים, הגורמים למחלות גנטיות.

 

תחליף לבדיקת מי שפיר – כאן

 

32.  דכדוך לאחר לידה- ניתן לאבחון ימים ספורים או אפילו מספר שעות אחר הלידה ומתבטא בבכי בלתי נשלט, רגזנות, חרדות, חולשה ורגישות יתר. התופעה חולפת מעצמה לאחר כשבועיים-שלושה, לכן לרוב אין צורך בעזרה רגשית-מקצועית.

33.  דלקת בשד- מצב רפואי בו רקמת השד (בדרך כלל רק באחד) של אישה הופכת לכואבת ודלקתית. הדלקת נפוצה יותר בעת ההנקה.

34.  דם טבורי- מקור לתאי גזע, שהינם תאים ראשוניים, שעדיין לא עברו תהליך של מיון והתמחות לתאים מסוג ספציפי. תאים אלה מסוגלים למלא כל תפקיד בגוף, לכן נעזרים בהם בהשתלות וריפוי מחלות גנטיות.

35.  דמי לידה- משולמים ע"י ביטוח לאומי לאישה עובדת שיצאה לחופשת לידה. מטרת התשלום היא לפצות את היולדת על אובדן שכרה או הכנסתה במהלך חופשת הלידה. 

36.  היפוך חיצוני- מתבצע כאשר העובר נמצא במצב עכוז ע"מ להפוך את המנח למנח ראש, מכיוון שבלידת עכוז סיכויי הסתבכות גבוהים יותר מאשר בלידה רגילה.

37.  היפרדות שליה- הנתקות (חלקית או מלאה) של השליה מדופן הרחם טרם לידת העובר.

38.  העמסת סוכר- בדיקה שנועדה לבדוק אם האם ההרה סובלת מסכרת הריון ע"י מתן כפול של גלוקוז בכמויות שונות, שלאחריו נמדדת רמת האינסולין בדם.

39.  הערכת משקל העובר- סקירה שנועדה להעריך את קצב גדילת והתפתחות העובר ומבוססת על מדידות והערכות שמבצע הרופא בעזרת מכשיר האולטרסאונד. המדדים שהרופא בודק לשם הערכת משקלו של העובר הינם: קוטר ראשו, היקף בטנו ואורך עצם הירך שלו.

40.  השראת לידה- שימוש באמצעים מכניים או כדורים ע"מ ליזום את תחילת הלידה אצל אישה שלא התחילה זאת באופן ספונטאני (נקראת גם זירוז לידה).

41.  ורניקס- שכבה שומנית, העוטפת את העובר בעודו ברחם ותפקידה לשמור על חום גופו ועל לחות עורו במהלך השהייה במי השפיר. בנוסף, לשכבה זו תכונות נוגדות זיהומים.

42.  חבל הטבור- צינור גמיש הנוצר בגופם של יונקים ממין נקבה ומחבר בעת ההיריון בין השליה לעובר ומשמש להעברת מזון והפרשות בין העובר לאם.

43.  חום השחר- מעקב אחר חום השחר מאפשר לעקוב אחר שלבי מחזור הווסת ולזהות את מועד הביוץ, כיוון שנמצא שאחרי שמתרחש הביוץ יעלה חום הגוף בכחצי מעלה.

44.  חומצה פולית- ויטמין מקבוצת ויטמיני ה-B, החיוני לבניית הדנ"א.
מחקרים מצאו כי נטילת תוסף של חומצה פולית מורידה באופן ניכר את הסיכוי למומים מולדים בתעלה העצבית, ממנה מתפתחים המוח ועמוד השדרה.

45.  חלבון עוברי- הבדיקה מעריכה את הסיכון לתסמונת דאון או למומים במערכת העצבים המרכזית של העובר. הסיכון מחושב על ידי שיקלול תוצאות בדיקה של שלושה סמנים- חלבון עוברי, hCG ואסטריול.

46.  חסר של Alpha 1 antitrypsin- חוסר באנזים אלפא 1 אנטיטריפסין עלול לגרום למחלת כבד קשה כבר בגיל צעיר או להתפתחות מחלת ריאות קשה בגיל מאוחר יותר

47.  חתך חיץ- חיתוך יזום בפתח הנרתיק, הנועד למנוע נזק ליולדת- קרעים באזור ונזקים לשרירים, ולעיתים אצל העובר- במידה ומתפתחת אצלו מצוקה.

48.  טוקסופלסמוזיס- מחלה הנגרמת ע"י טפיל חד תאי– טוקסופלסמה גונדי.
הדבקות במחלה במהלך ההיריון עלולה לגרום להפלה, לידה מוקדמת ומומים מולדים.

49.  טחורים- ורידים המתנפחים באזור פי הטבעת ויכולים לבוא לגרום לכאב, דימום או עצירות. יכולים להתפתח במהלך ההיריון עקב לחץ על האזור או במהלך הלידה עקב הלחיצות.

50.  טיי זקס- מחלה הפוגעת במערכת העצבים של היילוד- פוגעת בחילוף החומרים ומכאן להרס מערכת העצבים שלו ונפוצה בעיקר בקרב אשכנזים.

51.  טיפת חלב- רשת תחנות הפזורות בכל רחבי הארץ ומספקות שירותי בריאות ורפואה בנושאי קידום בריאות ומניעה לנשים הרות, תינוקות וילדים (עד 6 שנים) ומשפחותיהם.

52.  טרימסטר- אופן חלוקת תקופת ההיריון- 3 מקטעים בני 3 חודשים כל אחד.

53.  יילוד- תינוק שזה עתה נולד ועד שמגיע לגיל 4 שבועות.

54.  ירידת מים- פקיעת מי השפיר. שלב בלידה בו נפקעים קרומי מי השפיר ונוזל מי השפיר יוצא דרך הנרתיק.

55.  כדור פיזיו- כדור פלסטיק גדול וקפיצי, המשמש למס' מטרות- הקלה על כאבי גב, חיזוק שרירי רצפת האגן, הישבן והבטן, אימוני כושר עם התינוק החדש ואף תומך בהרגעת הצירים במהלך הלידה.

56.  כרטיס מעקב הריון- מתעד את כל בדיקות ההיריון השונות, תוצאותיהן, משמעויותיהן וכן מצבים חריגים העלולים לקרות במהלך ההיריון. המעקב מתבצע אצל רופא הנשים.

57.  לאנוגו- פלומת שיער רכה העוטפת את היילוד ונושרת מס' שבועות לאחר הלידה.

58.  לוכיה- הפרשות ודמם היוצאים מהרחם לאחר הלידה- כחלק מתהליך חזרתו לגודל נורמאלי, הרחם מתכווץ ומתנקה משיירי ההיריון.

59.  לידה וגינאלית לאחר ניתוח קיסרי- ניתוח קיסרי נוסף אחרי ניתוח קיסרי שכבר נעשה, נחשב כבעל סיכון גבוה יותר לאם ולעובר, מאשר לידה רגילה, מכיוון שהרחם מצולק מה שמגדיל את הסיכוי לקרע ברחם. זאת הסיבה שמאפשרים ליולדת ללדת בלידה רגילה אחרי ניתוח קיסרי קודם.

60.  לינאה ניגרה- פס עור כהה המתהווה על גבי הבטן התחתונה (מן הטבור ומטה) עקב שינויים הורמונאליים הקורים במהלך ההיריון, על כן נעלם כמעט לגמרי לאחר ההיריון.

61.  מוניטור פנימי- משמש לניטור העובר שלא דרך הבטן אלא ישירות ממנו ע"י אלקטרודה המוצמדת לראשו. השימוש במוניטור זה נעשה לאחר ירידת מים.

62.  מוקוליפידוזיס- מחלה ניוונית קשה של המוח, הנגרמת בעקבות פגיעה בחלבון מוקוליפין- 1 ומופיעה ברוב המקרים בקרב יהודים ממוצא אשכנזי.

63.  מחיקה- מחיקת צוואר הרחם- בשלבים הראשוניים של הלידה צוואר הרחם הופך להיות חלק מהחלק התחתון של הרחם. פיזית הוא עולה למעלה, נמחק ונעלם.

64.  מחלת MLC- מחלה הגורמת להגדלה מואצת של היקף הראש, כשלאחר מכן מתחילה הדרדרות נוירולוגית המתבטאת בטונוס שרירים מוגבר והליכה לא יציבה. נפוצה לרוב בקרב יהודים ממוצא לובי.

65.  מחלת אגירת גליקוגן סוג 1- מתבטאת בהפרעה בחילוף החומרים, הגורמת לאגירת גליקוגן בכבד, ונגרמת עקב חוסר באנזים גלוקוז-6-פוספטאז. מאפיינים עיקריים- ירידה ברמת הסוכר בדם, הגדלת הכבד ועלייה ברמת השומנים בדם. נפוצה לרוב בקרב יהודים ממוצא אשכנזי.

66.  מחלת גושה- מחלה הנגרמת מפגם באנזים גלוקו-צרברוזידאז, שכתוצאה ממנו הגוף אינו מסוגל לפרק את הליפיד גלוקוצרברוזיד בתאי מאקרופאגים באיברים שונים בגוף.

67.  מחלת מטהכרומטיק לאוקודיסטרופי- מחלה הפוגעת בתפקוד המוטורי וגורמת לקשיון שרירים, פיגור שכלי קשה ולעיתים התכווצויות. במחלה זו מופיעים משקעים בעלי צביעה מיוחדת במוח, בכליות ובשתן. המחלה שכיחה בקרב יהודים ממוצא תימני.

68.  מחלת מייפל סירופ- התסמונת נגרמת בשל פגם באנזים Keto-acid-dehydrogenase . התסמינים הינם שתן בריח מתוק (דומה לסירופ מייפל), העדר תאבון, אדישות, תרדמת והתקפי פרכוסים. טיפול תומך מיידי יכול להפחית את שיעורי התמותה הגבוהים. שכיחה בעיקר בקרב יהודים אשכנזים.

69.  מחלת נימן פיק- נגרמת כתוצאה מפגם בתהליך פירוק השומן, מה שמוביל להצטברות של חומצת שומן בשם ספינגומיאלין בתאי מערכת העצבים המרכזית. סימני המחלה הינם הגדלה של הכבד והטחול, חולשה בשרירים, קושי באכילה ופיגור שכלי קשה  ותינוקות הלוקים בה מתים בגיל צעיר.

 

70.  מחלת קנוון- נגרמת עקב פגיעה באנזים החיוני למערכת העצבים המרכזית, אספרטואצילז,  וגורמת לפגיעה בהתפתחות הקרום שאמור להגן על העצבים במוח, מיאלין .חלק מהתסמינים הינם פיגור שכלי, בעיות בשרירים, חרשות, עוורון ואפטיה.

71.  מחלת תלסמיה- נגרמת עקב פגם גנטי הגורם לשיעור ייצור מופחת של המוגלובין. בעקבות זאת תאי הדם פגיעים מאוד לפציעה מכאנית ומתים במהירות, מה שגורם לאנמיה בדרגות שונות ובצורתה הקשה, יש צורך במתן עירויי דם לכל החיים.

72.  מי שפיר- מי השפיר מופקים משילוב של קרומי מי השפיר + שתן העובר, הנמצאים במעין שק אטום וגמיש המצפה את הרחם מבפנים, מכיל את העובר, מגן עליו מטלטולים ותורם להתפתחותו התקינה. 

73.  מיעוט מי שפיר- מצב רפואי בו קיים מיעוט מי שפיר בשק השפיר במהלך ההיריון. סיכוני מיעוט מי השפיר תלויים בדרך כלל בגיל ההיריון- בתחילתו הם עלולים לגרום לדחיסת איברי העובר ואף למוות ובסופו לסיבוכים בלידה ואף ללידה מוקדמת.

74.  מנח העובר- מיקום העובר ביחס לאם. מנח אורכי- העובר נמצא בתנוחה מקבילה לאם (ראשו או רגליו כלפי מעלה). מנח רוחבי- העובר שוכב בניצב לאימו (כשהאם עומדת, העובר נמצא כאילו בתנוחת שכיבה). 

75.  מענק אשפוז- תשלום הוצאות אשפוז בגין לידה המשולם ע"י ביטוח לאומי ישירות לבית החולים. מענק האשפוז מכסה את כל ההוצאות הרפואיות הקשורות בלידה, כולל הוצאות אשפוז פג או של יילוד חולה, שמחלתו היא תוצאה ישירה מן הלידה.

76.  מענק לידה- תשלום שהמוסד לביטוח לאומי מעביר ישירות לחשבון הבנק של היולדת עבור ההוצאות הראשונות של הלידה ובהתאם למספר הילדים שנולדו באותה לידה.

77.  מעקב הריון עודף- מעקב אחר נשים, שהריונן מתארך מעבר לשבוע 40, מכיוון שמצב זה עלול לסכן את האם ואת העובר ועל כן דורש מעקב צמוד וקפדני. לפיכך החל מהשבוע ה- 40 להריון מבצעים מעקב הכולל ניטור עוברי ובדיקת אולטרה סאונד המיועדת להערכת מצב העובר, משקלו ומדידת כמות מי השפיר. 

78.  מצג העובר- תנוחת העובר בעת הלידה- האם ראשו או עכוזו מופנים לכיוון תעלת הלידה.

79.  מצוקה עוברית- מצב בהריון ממנו סובל העובר, כשאינו מקבל מספיק חמצן לפי נתוני הרופא.  אבחון המצוקה העוברית נעשה בדרך כלל בעזרת ניטור אלקטרוני רציף לדוגמא של קצב ליבו.

80.  מקוניום- הצואה הראשונה של היילוד המופרשת אחר הלידה. היא דביקה, צבעה ירוק כהה עד שחור ומורכבת משרידי תאים, ריר וצבעני מרה. נוכחות מקוניום במי השפיר בזמן הלידה עלולה להצביע על מצוקה עוברית.

 

לבדיקת דם במקום בדיקת מי שפיר לחצי כאן

 

 

 


כתבות נוספות בקטגוריה לבית ולמשרד

מהי הדברה ירוקה מהי הדברה ירוקה? כל המידע במאמר הקרוב לקריאת המאמר
איך להזמין חברת ניקיון מומלצת איך להזמין חברת ניקיון מומלצת? כל המידע במאמר הקרו
עיצוב הבית עיצוב הבית הוא תחום שמאפשר לכל אחד להביא לידי ביטו
אפקטיב פתרונות לבית שלך אפקטיב פתרונות לבית שלך , הינו עסק בתחום האספקה הט
מקרר יין - טכנולוגיה מתקדמת לשמירה על איכות היין מקררי יין הם הפתרון המושלם לשמירה על טעמיו האופיינ
FLY - הטכנולוגיה שלנו Fly Fans הינו מותג דגל מבית קבוצת אביטל (Avital Gr
החשיבות של שירותי ניקוי שטיחים וספות מקצועיים לבית מאמר זה נועד להדגיש את החשיבות של ניקוי שטיחים וספ
היתרונות של הזמנת שירותי הדברה בקיץ הקיץ הוא זמן נהדר ליהנות בחוץ, אבל זה גם הזמן שבו
אגם אינסטלציה מחפשים אינסטלטור מקצועי? אגם אינסטלציה בעלי ניסיון
הדרכים הטובות ביותר למנוע סתימת צנרת בבית הדרכים הטובות ביותר למנוע סתימת צנרת בבית כל הטיפי
ארונות ייצור כחול לבן במחירים זולים מחירים זולים לארונות ייצור כחול לבן איכותיים!
למנוע יתושים בחצר הבית אם אתם רוצים למנוע יתושים בחצר הבית, יש כמה דברים
מהי מלכודת זבובים ואיך היא פועלת מלכודת זבובים היא מכשיר הלוכד חרקים, בדרך כלל זבוב
כבר הקיץ הזה! שדרוג מושלם לחדר הרחצה , ארונות אמבטיה מומלצים איכ
שחר אנרגיה סולארית מחפשים חברה מקצועית לצורך התקנת פאנלים סולאריים? א
תנור אידוי – האם זה שווה?
חשיבות איכות קרטון הפיצה לעסק שלך קרטוני פיצה הם דרך מצוינת לקדם את העסק שלך. הם זו
פרקטים בעיצובים מיוחדים לבית ולמשרד   מחפשים פרקטים? באתר שלפרקט שטיח ישיר תמצאו פרקטים
הדברה לדירה מדביר לוכד וחיטוי שרות מקצועי אמין ובמחירים הוגנים
הדברת מזיקים על ההדברה
הוסף תגובה 
תגובות  ( תגובות)